Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Kako prepoznati dotrajalu šminku?

Pripazite kakvu šminku stavljate na sebe: rok trajanja ne vrijedi samo za hranu već i za kozmetiku!

Kako prepoznati dotrajalu šminku i što vam se zbog nje može dogoditi?

Ida Balen/ 31.3.2016. u 18:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Treba još i pripaziti kakvu su šminku stavile na sebe jer rok trajanja ne vrijedi samo za hranu, već i za kozmetiku. No, malo koja žena i dok kupuje šminku obrati pozornost na to, a kamoli dok se šminka. No, opasnosti koje takva kozmetika krije, nisu baš bezazlene. 

Neke ruževe ljubomorno štedimo i čuvamo godinama, jer ta posebna nijansa to je zaslužila. Isto je s olovkama i maskarama. No, odjednom, lice svrbi i nabubri, oči ne možemo otvoriti. Niti najkvalitetnija šminka ne može vječno trajati. Ako se od korištenja datum na ambalaži izliže, evo kako prepoznati stare šminke.

"Staru šminku možemno prepoznati po boji, po mirisu i tako da se stvori kapljica ulja na površini i rade se isto kod ruževa grudice", poručila nam je Josipa BrigljevićŽupan, vizažistica.

"Miris kod ruža, on je vrlo specifičan, on je vrlo sličan pastelnim bojama za crtanje. Na takav način možemo po mirisu prepoznati da li je ruž star".

Jer ako je star, moguće su vrlo neugodne alergijske reakcije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Tada se obično crvenilo, ljusikanje otekline, koje zaista, katkada se može desit da u potpunosti zapravo zatvore kapak ili usnice snažno nateknu. Pa čak i na dijelovima lica. Može trajati više mjeseci, pa čak do godinu i pol dana. Kad je riječ o kontaktnim dermatitisima, obično već unutar par dana se takve kontaktne reakcije smiruju", dodaje Ivana Nola, dermatologinja.

Šminku ne moramo bacati točno na datum isteka roka trajanja, a trajanje joj čak možemo i produljiti ako znamo kako se o svojim omiljenim šarenim primjercima brinuti. 

Upravo se čita

Image
INTERVJU ZA RTL.HR

Hana Sokač iz 'Života na vagi' o nevjerojatnoj transformaciji: 'Promijenila sam baš sve, kroz tijelo gradim zdravlje'

"Ono što je bitno da se moramo držati higijene što se tiče šminke, na taj način da ruževe ne stavljamo prstima, nego četkicom i naravno  poslije te četkice, spižvice redovito čistiti".

Ipak, postoje proizvodi na koje posebno treba obratiti pozornost i koje ne bi trebalo koristiti dulje od predviđenog roka. 

Ruževe ne bi smjele koristiti više od tri mjeseca do godine dana, olovke do godine i pol. Svako toliko vrh ruževa i olovaka treba lagano prebrisati alkoholnom maramicom. Šminka će tako ostati vašnajbolji saveznik u prikrivanju lošeg dana ili umora. 
Bez neočekivanog kontraefekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Mirišite cijeli dan

Trikovi koji rade: otkrili smo kako da parfem duže traje na vašoj koži

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba