Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
omega-3 kiseline

Ulje račića krila kao rješenje za masnu jetru

U Hrvatskoj je provedeno prvo pilot istraživanje o primjeni ulja račića krila, bogatog omega-3 kiselinama, kod bolesnika s nealkoholnom masnom bolesti jetre

Image
Promo/ 19.10.2019. u 10:08
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ulje račića krila pokazuje se kao potencijalno sjajno rješenje za problem masne jetre – ozbiljno stanje koje se u Europi pojavljuje kod 23,1% ljudi, a procjene su da iste brojke vrijede i u Hrvatskoj i koje se povezuje s ozbiljnim rizicima i bolestima za kardiovaskularni sustav. Takve je rezultate pokazalo prvo PILOT istraživanje provedeno tijekom 2016. i 2017. godine u Hrvatskoj od prof. dr. sc. Darije Vranešić Bender na ukupno 14 bolesnika s dijagnosticiranom bolesti nealkoholne masne jetre.

Nakon šest mjeseci istraživanja, tijekom kojeg su bolesnici u intervencijskoj skupini dobivali tri kapsule dnevno ulja račića krila (Almagea® KRILL OIL CARDIO+ koji sadrži 1500 mg ulja račića krila, 36 mg vitamina E i 165 mcg selena), rezultati su pokazali statistički značajno smanjenje tjelesne mase i opsega struka te smanjenje indeksa masne jetre kod čak 75% oboljelih. Pokazano je također i povećanje omega-3 indeksa u intervencijskoj skupini od 7,7%. 

Image
Foto:
Image

Sve su to statistički značajna poboljšanja – bez obzira na malen opseg ovog istraživanja, jednog od prvih provedenih u Hrvatskoj na dodacima prehrani – posebno važna jer je u Hrvatskoj konzumacija ribe veoma niska, a riba i morski plodovi najvažniji su izvor omega-3 masnih kiselina.

Dobiveni rezultati pokazuju potrebu za dodatnom primjenom omega-3 masnih kiselina u rizičnoj populaciji, poglavito kod osoba koje su pretile ili imaju neke od komponenti metaboličkog sindroma  kao što su: visok krvni tlak, dijabetes i/ili lošu krvnu sliku, posebno povišena koncentracija triglicerida, ukupnog i LDL kolesterola). U užem smislu, ovo PILOT istraživanje pokazalo je kako dodatak prehrani Almagea® KRILL OIL CARDIO+ zbog sadržaja ulja račića krila u kombinaciji s antioksidansima vitaminom E i selenom ima značajan potencijal za primjenu kod oboljelih od masne bolesti jetre. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tijekom šestomjesečnog istraživanja prof. dr. sc. Darije Vranešić Bender koristila je sljedeće metode: mjerenje antropometrijskih parametara, potrošnja energije u mirovanju (REE), jetreni enzimi, razina lipida u serumu, omega-3 indeks i indeks masne jetre. Mjerenje se vršilo na početku i na kraju istraživanja. 

Image
Foto:
Image

Omega-3 indeks predstavlja koristan biomarker za kardiovaskularne bolesti, a može biti i koristan pokazatelj rizika za razvoj nealkoholne masne jetre. Omega-3 indeks u terminologiju je uveden prije nekoliko godina, a označava sadržaj EPA+DHA (omega-3 masnih kiselina) u odnosu na ukupne masne kiseline u membrani eritrocita (izražen kao postotak). Odličan je pokazatelj sadržaja omega-3 masnih kiselina u tkivima te predstavlja fiziološki relevantan i neovisan čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti s potencijalnim značajem u kliničkoj primjeni.

Upravo se čita

Image
gost Direkta

Hoće li Putin prijeći granicu i baciti nuklearku? Kotromanović: 'Najopasnije su pametne budale. Sve je moguće'

FLI ili indeks masne jetre (engl. Fatty Liver Index) je validirani indikator koji ukazuje na stupanj masne jetre, a dobiva se na temelju podataka o indeksu tjelesne mase, opsegu struka, razini triglicerida i jetrenog enzima gama-glutamiltransferaze (GGT). FLI je jedan od tri najbolje validiranih biomarkera steatoze jetre prema međunarodno priznatim smjernicama, ima dobru prediktivnu sposobnost te je precizan u otkrivanju nealkoholne masne jetre.

Promo/ 19.10.2019. u 10:08
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pop-up event u subotu

Sjajna vijest za kavoljupce: Poznata londonska kava stiže u Split!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba