Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
promjena navika

4 prehrambene navike koje su korisnije za vašu jetru od detoksa

Naravno svi znamo da alkohol nije dobar za jetru, ali autor knjige 'Skinny Liver' Kristin Kirkpatrick i Matluck savjetuju još nekoliko stvari

Image
Foto: Pexels
Život i stil/ 19.9.2019. u 16:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Jetra ima različite funkcije u tijelu i jedna od njih je detoksikacija", kaže medicinska sestra i naturopatkinja Erica Matluck za Wellandgood.Naturopatija djeluje kroz metodu prirodnog liječenja uz pomoć prehrane. Vaša jetra detoksicira tijelo kroz dvije faze, dalje objašnjava. Prvi uključuje enzime za pretvaranje toksičnih spojeva u masti (poput hormona, lijekova i pesticida) u one topive u vodi, a drugi uključuje vezivanje zaštitnih tvari na toksine. "Obje faze pomažu transformirati toksični spoj tako da se može sigurno ukloniti iz tijela", dodaje. 

Naravno svi znamo da alkohol nije dobar za jetru, ali autor knjige "Skinny Liver" Kristin Kirkpatrick i Matluck savjetuju još nekoliko stvari koje su dobre za vašu jetru

 1. Prehrana puna voća i povrća

"Šareno voće i povrće - posebno hrana poput cikle i mahunarke imaju veliku količinu fitonutrijenata i pomažu jačanju jetre", kaže Kirkpatrick. "Budući da enzimski sustavi podržavaju detoksikaciju potrebna je hrana za optimalno funkcioniranje. Zdrava i raznolika prehrana može podržati prirodnu sposobnost jetre za detoks", dodaje Matluck. To je jedan od razloga, dodala je, zašto toliko liječnika preporučuje mediteransku prehranu; obilje mahunarki, voća i povrća dio su ove zdrave prehrane.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

2. Češnjak i maslinovo ulje

Ako ste osoba koja voli jesti češnjak uz bilo koju hranu, Kirkpatrick kaže da radite odličnu stvar za svoju jetru. "Češnjak i maslinovo ulje povezani su s zdravljem i pomažu jetri kod detoksikacije" kaže Matluck.

3. Začinite hranu sa čili paprikom

"Jedno istraživanje povezalo je konzumiranje čili paprika s ublažavanjem oštećenja jetre kod pojedinaca koji imaju oboljelu jetru", kaže Kirkpatrick.

Upravo se čita

Image
večera za 5 na selu

Jure objasnio zašto je dao samo pet bodova Mariju: 'Ja sam se strašno iscrpio, promijenio sam osam majica'

4. Izbjegavajte šećer

"Šećer je možda najveća prijetnja jetri. To je zato što jetra igra glavnu ulogu u metabolizmu i kada se šećer ne razgrađuje pravilno, jetra pati jer ne može učinkovito razgraditi šećer", kaže Kirkpatrick.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
kvaliteta je najvažnija

6 znakova da niste duboko spavali, iako ste imali osam sati sna

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba