Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
jača imunitet i štiti

5 razloga zašto biste češće trebali jesti češnjak

Češnjak je povezan sa smanjenjem krvnog tlaka, što može smanjiti učestalost srčanih bolesti i moždanih udara

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 30.9.2019. u 10:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Uz povrće i tjesteninu, malo češnjaka uvijek se nađe na našem stolu. No, moć bijelog luka jako je velika. Sadrži antioksidanse i spojeve koji donose velike zdravstvene dobrobiti, ali ima i snažan miris koji mnogima smeta.

Osobe koje pate od refluksa i probavnih smetnji, ali i osobe koje piju lijekove za razrjeđivanje krvi trebale bi se posavjetovati s liječnikom ako gutaju režanj češnjaka jer može pogoršati ove probleme.

1. Češnjak je povezan s zdravljem srca

Ako želite imati srce koje je u vrhunskoj formi, počnite više stavljati češnjak u jela.  Češnjak je povezan sa smanjenjem krvnog tlaka, što može smanjiti učestalost srčanih bolesti i moždanih udara, kaže  Bonnie Taub-Dix za Livestrong.

Štoviše, češnjak je povezan sa smanjenjem simptoma angine pektoris, kao i s povećanjem elastičnosti krvnih žila i protokom krvi, a sve ovo štiti srce, piše u izvješću iz 2016. u časopisu Nutrition.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

2. Jača imunitet

Sa sezonom prehlada i gripa iza ugla, možda ćete planirati strategije kako ojačati imunitet. Prirodni borac protiv klica, bijeli luk vam može pomoći da vas ne uhvati prehlada ili da bude u blažem obliku, kaže Taub-Dix.

To je točno u skladu s istraživanjem objavljenim u 2012. godine u časopisu Clinical Nutrition, koje je pokazalo da je ekstrakt češnjaka povezan s jačanjem imuniteta i smanjenjem duljine prehlade.

Upravo se čita

Image
tuga nakon blagdana

Bolni gubitak zvijezde emisije 'Lovci na nekretnine': 'Donio je jako puno radosti u moj život'

Image

Luk i češnjak

Foto: Thinkstock.com
Image

Luk i češnjak

Thinkstock.com

(Foto: Thinkstock.com)

3. Djeluje protuupalno

Zahvaljujući snažnim antioksidansima i sumpornim spojevima, češnjak također može pomoći kod smanjenja upala i zaštititi stanice od starenja, oksidativnog stresa i oštećenja, navodi Taub-Dix.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Alicin jebioaktivni sumporni spoj koji se oslobađa kada se češnjak usitni ili nasjecka, a zaslužan je i za karakterističan miris. Također je povezan sa smanjenjem upala prema Američkom institutu za istraživanje raka (AICR). To je osobito važno jer je čini se da je kronična upala temeljni uzrok glavnih degenerativnih bolesti, uključujući bolesti srca, reumatoidni artritis, Parkinsonove bolesti i Alzheimera, navodi Harvard Health Publishing, a prenosi Livestrong.

4. Povezan je sa smanjenjem rizika od karcinoma

Konzumiranje češnjaka može vam čak pomoći da izbjegnete rak, kaže Taub-Dix. Zapravo, se nalazi na listama hrane za borbu protiv raka. Čini se da ova dobrobit dolazi od flavonoida kaempferola i kvercetina, kao i inulina, ugljikohidrata koji je povezan sa zaštitom od raka, navodi AICR. Štoviše, češnjak je povezan sa sprječavanjem karcinoma gastrointestinalnog trakta zahvaljujući spojevima koji sadrže sumpor.

5. Pomaže kod akni

U kombinaciji s drugim provjerenim dermatološkim terapijama, češnjak može biti koristan kućni lijek u borbi protive neugodnih prištića. Češnjak ima antibakterijska, antivirusna i antiseptička svojstva, tako da dodavanje u prehranu može pomoći uklanjanju infekcija kože i smanjenju oteklina i upala, kaže Taub-Dix.

Naravno nemojte nanositi češnjak izravno na kožu jer na taj način može doći do iritacije. Umjesto toga, izmiješajte zdrobljene režnjeve češnjaka s jogurtom i stavite kao masku na kožu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
ispravimo se

Što je lumbalna lordoza kralježnice i kako se liječi

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba