jača imunitet i štiti / 5 razloga zašto biste češće trebali jesti češnjak

Image
Foto: Thinkstock

Češnjak je povezan sa smanjenjem krvnog tlaka, što može smanjiti učestalost srčanih bolesti i moždanih udara

30.9.2019.
10:15
Thinkstock
VOYO logo

Uz povrće i tjesteninu, malo češnjaka uvijek se nađe na našem stolu. No, moć bijelog luka jako je velika. Sadrži antioksidanse i spojeve koji donose velike zdravstvene dobrobiti, ali ima i snažan miris koji mnogima smeta.

Osobe koje pate od refluksa i probavnih smetnji, ali i osobe koje piju lijekove za razrjeđivanje krvi trebale bi se posavjetovati s liječnikom ako gutaju režanj češnjaka jer može pogoršati ove probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Češnjak je povezan s zdravljem srca

Ako želite imati srce koje je u vrhunskoj formi, počnite više stavljati češnjak u jela.  Češnjak je povezan sa smanjenjem krvnog tlaka, što može smanjiti učestalost srčanih bolesti i moždanih udara, kaže  Bonnie Taub-Dix za Livestrong.

Štoviše, češnjak je povezan sa smanjenjem simptoma angine pektoris, kao i s povećanjem elastičnosti krvnih žila i protokom krvi, a sve ovo štiti srce, piše u izvješću iz 2016. u časopisu Nutrition.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Jača imunitet

Sa sezonom prehlada i gripa iza ugla, možda ćete planirati strategije kako ojačati imunitet. Prirodni borac protiv klica, bijeli luk vam može pomoći da vas ne uhvati prehlada ili da bude u blažem obliku, kaže Taub-Dix.

To je točno u skladu s istraživanjem objavljenim u 2012. godine u časopisu Clinical Nutrition, koje je pokazalo da je ekstrakt češnjaka povezan s jačanjem imuniteta i smanjenjem duljine prehlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock.com
Image
Foto: Thinkstock.com

Luk i češnjak

(Foto: Thinkstock.com)

3. Djeluje protuupalno

Zahvaljujući snažnim antioksidansima i sumpornim spojevima, češnjak također može pomoći kod smanjenja upala i zaštititi stanice od starenja, oksidativnog stresa i oštećenja, navodi Taub-Dix.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alicin jebioaktivni sumporni spoj koji se oslobađa kada se češnjak usitni ili nasjecka, a zaslužan je i za karakterističan miris. Također je povezan sa smanjenjem upala prema Američkom institutu za istraživanje raka (AICR). To je osobito važno jer je čini se da je kronična upala temeljni uzrok glavnih degenerativnih bolesti, uključujući bolesti srca, reumatoidni artritis, Parkinsonove bolesti i Alzheimera, navodi Harvard Health Publishing, a prenosi Livestrong.

4. Povezan je sa smanjenjem rizika od karcinoma

Konzumiranje češnjaka može vam čak pomoći da izbjegnete rak, kaže Taub-Dix. Zapravo, se nalazi na listama hrane za borbu protiv raka. Čini se da ova dobrobit dolazi od flavonoida kaempferola i kvercetina, kao i inulina, ugljikohidrata koji je povezan sa zaštitom od raka, navodi AICR. Štoviše, češnjak je povezan sa sprječavanjem karcinoma gastrointestinalnog trakta zahvaljujući spojevima koji sadrže sumpor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Pomaže kod akni

U kombinaciji s drugim provjerenim dermatološkim terapijama, češnjak može biti koristan kućni lijek u borbi protive neugodnih prištića. Češnjak ima antibakterijska, antivirusna i antiseptička svojstva, tako da dodavanje u prehranu može pomoći uklanjanju infekcija kože i smanjenju oteklina i upala, kaže Taub-Dix.

Naravno nemojte nanositi češnjak izravno na kožu jer na taj način može doći do iritacije. Umjesto toga, izmiješajte zdrobljene režnjeve češnjaka s jogurtom i stavite kao masku na kožu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo