Smiješnog je izgleda i ukusnog, slatkog okusa. Osim toga, ananas krije još mnogo fascinantnih činjenica. U nastavku slijede poučne i zabavne činjenice, koje će nam otkriti više o njegovu gospodstvu.
Zašto biste trebali jesti ananas?
Ananas smanjuje mogućnost pretilosti, srčanih oboljenja, vrši prevenciju astme te smanjenje krvnog tlaka. Koristan je za zdravlje probavnog sustava i zbog velike količine vitamina C, može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju rak.
Ananas sadrži bromelain, enzim koji pomaže kod probavnih smetnji, alergija, u zacjeljivanju ožiljaka itd.
Ananas je izvor mnogih hranjivih tvari, vitamina i minerala, uključujući bakar, kalij, kalcij, magnezij, mangan, već spomenuti vitamin C, B6, beta-karoten, folate i vlakna. Još jedan pozitivan učinak konzumiranja ananasa je i antioksidantno djelovanje.
86% ananasa čini voda, 13% ugljikohidrati, te gotovo ne sadrži masti ili proteine.
Već smo rekli da je ananas izvrstan izvor vitamina C, koji pomaže u zaštiti imunološkog sustava. Fascinantna je činjenica da samo 1 šalica ananasa, koja ima 82 kalorije, sadrži čak 181% potrebnog dnevnog unosa vitamina C.
Odakle je ananas i kako se jede?
Ananas originalno potječe iz južne Amerike, ali većina današnjih ananasa dolazi iz sjeveroistočne Azije, većinom s Filipina i Tajlanda.
Ananas se može jesti na pizzi, u smoothieju, u mnogim salata pa čak i u kebabu (kako mesnom, tako i veganskom). Ukusan je sam ili u kombinaciji s drugim voćem.
Više o ananasu pročitajte na portalu Kreni zdravo.