Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Dobar san - dobar dan

Brzo u krevet: veza između sna, zdravlja i pretilosti zaista postoji

Identificirana je veza između sna, zdravlja i pretilosti, s prehranom kao posredničkim faktorom

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 30.1.2018. u 11:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više spavanja poboljšava prehranu ljudi, osobito kada je u pitanju smanjenje unosa šećera - rezultati su to istraživanja objavljenog u American Journal of Clinical Nutrition.

Druga istraživanja također su identificirala vezu između sna, zdravlja i pretilosti, s prehranom kao posredničkim faktorom. Nakon provedene meta-analize ranijih intervencijskih studija, istraživači su otkrili da je djelomična deprivacija sna uzrokovala povećanje unosa energije od 385 kcal bez kompenzacijskih učinaka na potrošnju energije. Ako se uskraćivanje sna održava, ova pozitivna energija može lako dovesti do debljanja i na kraju pretilosti.

Image
dobar san - dobar dan!

Kalkulator spavanja otkrit će vam kada morate ići u krevet da biste se probudili odmorni

Istraživanja su također pokazala da dva tjedna nedostatka sna povećavaju unos viška kalorija, osobito energetskih, bogatih ugljikohidratima. Sadašnja studija izvještava o sličnim nalazima, ali je jedinstvena jer je prva testirala zdrave odrasle osobe pod uvjetima slobodnog života u trajanju od četiri tjedna.

S jednom grupom provodili su savjetovanja sa zdravstvenim psihologom i usmjerili ih na poboljšanje prakse higijene spavanja sudionika koja uključuje izbjegavanje prekomjernog unosa kofeina kasno tijekom dana i izbjegavanje odlaska u krevet presiti ili pregladni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Od intervencijske skupine je također zatraženo da prepoznaju prepreke za postizanje njihovih odabranih ponašanja, te su im pomogli stvoriti 'namjere provedbe'. Namjere implementacije korisna su strategija samoregulacije koja pomaže ljudima planirati neočekivane izazove u postizanju svojih ciljeva pisanjem scenarija "ako-da". Na kraju, sudionicima su propisivali preporučeno vrijeme za spavanje, što je navedeno u "ugovoru o ponašanju".

(FOTO: Thinkstock)

Upravo se čita

Kao rezultat savjetovanja o snu, 86 posto grupe povećalo je vrijeme provedeno u krevetu, a polovica je povećala trajanje spavanja (u rasponu od 52 minute do gotovo 90 minuta). Nakon četiri tjedna, skupina za produživanje sna smanjila je svoj unos šećera za prosječno 11,8 g dnevno, što odgovara otprilike trećini dnevnog unosa. Također je postojao trend smanjenja unosa masnoća.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 30.1.2018. u 11:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba