Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Vlada epidemija

Burnout je službeno priznat od strane Svjetske zdravstvene organizacije

Osjećate se potpuno mentalno i emocionalno iscrpljeni nakon posla? Jednostavno ste 'izgorjeli'. Sada je to stanje prepoznato kao bolest

Image
Foto: www.profimedia.hr
Život i stil/ 29.5.2019. u 14:35
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Popili ste jutarnju kavu i već ste pod stresom kad se sjetite koliko imate neodgovorenih e-mailova. Možda uskoro i idete na godišnji, ali posljednji dani na poslu vam se čine kao da ih je nemoguće preživjeti. Svjetska zdravstvena organizacija priznala je sindrom burnout ili sindrom izgaranja kao bolest koja je dodana na listu mentalnih bolesti.

Image
psihologinja objašnjava

Zašto je promjena teška i kako si možemo pomoći?

Image
psihologinja objašnjava

Zašto je promjena teška i kako si možemo pomoći?

Prema njima, "burnout" nije samo sinonim za stres nego je to "sindrom koji je rezultirao kroničnim stresom na radnom mjestu koji nije uspješno obrađen". Svjetska zdravstvena organizacija već je naglasila da postoji svjetska epidemija, a njegova pojava se već raširila jer je postojala globalna kriza koja je prouzročila veliku nezaposlenost. 

Sindrom izgaranja odlikuje se ovim glavnim simptomima: osjećaj smanjenja energije ili iscrpljenosti, povećana mentalna distanca od posla ili osjećaj negativnosti i cinizma u vezi s poslom. Međutim pojavljuje se i smanjenja profesionalna učinkovitost.

Iako ovi simptomi mogu biti vidljivi i u situacijama koje nisu povezane s poslom (kao što je, na primjer, osjećaj preopterećenosti kućanskim poslovima i obiteljskim obvezama), WHO navodi da se ova dijagnoza smije koristiti samo u profesionalnom kontekstu. Zdravstveni stručnjaci također trebaju izostaviti poremećaje raspoloženja i tjeskobe prije nego se postavi ova dijagnoza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Izraz "burnout" pripisuje se psihologu Herbertu Freudenbergeru rođenom u Njemačkoj, koji je taj izraz upotrijebio u istraživanju iz 1974. Freudenberger je analizirao taj fenomen nakon što ga je uočio kod nekih svojih kolega, koji su sebe opisali kao da su "izgorjeli".

Pročitajte još:

Upravo se čita

Image
INTERVJU ZA RTL.HR

Hana Sokač iz 'Života na vagi' o nevjerojatnoj transformaciji: 'Promijenila sam baš sve, kroz tijelo gradim zdravlje'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što možete napraviti

Postoji li prirodni lijek za ciste na dojkama?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba