Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Novi projekt

Poražavajuće brojke: Čak 20 % svih onkoloških bolesnika umire zbog posljedica pothranjenosti

Premijerno predstavljen digitalni projekt koji po prvi put na jednome mjestu objedinjuje sve informacije vezane uz prehranu onkoloških bolesnika

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 25.3.2019. u 8:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ovog je vikenda u Svetome Martinu na Muri premijerno predstavljen digitalni projekt "nijeFRKA.hr“  koji će prvi put na jednome mjestu objediniti sve relevantne i znanstveno utemeljene informacije vezane uz prehranu onkoloških bolesnika te im na taj način pomoći u poboljšanju svakodnevnih prehrambenih navika.

Projekt je pokrenuo Fresenisu Kabi d. o. o. u suradnji s relevantnim institucijama, stručnim društvima i udrugama bolesnika – Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatsko društvo za internističku onkologiju, Društvo za digestivnu kirurgiju; Društvo za unaprjeđenje hrvatske otorinolaringologije, Društvo medicinskih sestara/tehničara digestivne kirurgije, udruga „Sve za nju“, udruga „Jedra“ te mnogi drugi. 

Jedan je od glavnih razloga pokretanja projekta „nijeFRKA.hr“ i poražavajuća činjenica kako čak 20 % svih onkoloških bolesnika u svijetu umire zbog posljedica pothranjenosti. Razlozi ovakve zabrinjavajuće brojke su različiti, no zasigurno nedovoljna informiranost bolesnika, ali i medicinskog osoblja ne pridonosi poboljšanju trenutačnog stanja.

Image
Foto:
Image

Mirja Zupčić mag. nutr., prof.dr.sc. Stjepko Pleština, Sandra Karabatić, doc.dr.sc. Sanja Pleština i Lea Sulejmanović

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Prehrana je osnovna potreba svakog čovjeka tijekom cijeloga njegova života. Stoga je zainteresiranost, kako zdravih, tako i bolesnih ljudi, za prehranu izrazito velika. Cijela obitelj intenzivno proživljava poremećaje prehrane oboljelog jer su oni vidljivi simptom bolesti i tradicionalno se pothranjenost povezuje s lošim, a debljina s dobrim zdravljem. Stanje ishranjenosti ima utjecaj na mogućnosti provođenja liječenja onkološkog bolesnika, podnošenje liječenja te, u konačnici, ishod liječenja. Važna je dobra i trajna edukacija zdravstvenog osoblja o problemima prehrane, izgradnja povjerenja između liječnika, odnosno medicinske sestre i bolesnika te dobra suradnja s industrijom. Ona prilagođava proizvode prepoznatim potrebama bolesnika kako bi oboljeli dobili stručne informacije i dobre proizvode koji će poboljšavati njihovo stanje i doprinositi uspjehu liječenja“, istaknula je doc. dr. sc. Sanja Pleština, dr. med., specijalist pulmologije, Klinika za plućne bolesti Jordanovac.

Image
Foto:
Image

Onkološki bolesnici mogu pronaći različite korisne informacije poput gotovih prijedloga jelovnika i recepata, informacija kako poboljšati nutritivni status, prilagoditi prehranu različitim tegobama i osobnom stanju s obzirom na vrstu onkološke bolesti, učiniti prehranu ugodnom i izbjegavati loše prehrambene navike.

Upravo se čita

Image
kakva ljubavna priča!

Kristijan o svojoj zaručnici: 'Ludo sam zaljubljen! Upoznali smo se na sezoni prije sedam godina'

Posebnost ovog portala je i kalkulator "Jesam li u riziku od pothranjenosti?“ koji svakom onkološkom bolesniku može odrediti nutritivni status te mu prema rezultatima dalje pomoći oko savjeta s prehranom, no naravno oko svih daljnjih koraka važno je savjetovati se i s liječnikom. Poznato je da onkološki bolesnici gube kilograme zbog same bolesti, no pogotovo i kasnije u procesu liječenja kemoterapijom kada im dodatni savjeti o redovnoj, ali i enteralnoj prehrani itekako mogu pomoći za što bolji ishod i što manji gubitak kilograma. U komunikaciji se pacijenti često obraćaju i liječnicima, ali i medicinskim sestrama.

Image
Foto:
Image

„Pacijenti žele saznati što smiju jesti, koju vrstu namirnica treba izbaciti, što uzimati od suplemenata kako bi pomogli u tretiranju bolesti. Kad krene specifično onkološko liječenje, kreće druga faza u kojoj prehranom i dodatcima prehrani pokušavaju ublažiti i/ili otkloniti popratne pojave. Prehrana svakako utječe na ishod liječenja, ali činjenica je da je zbog nedostatka vremena u svakodnevnom radu s pacijentima edukacija o prehrani često nedostatna. Pacijenti i njihove obitelji tada krenu u istraživanje i nekritično primjenjuju sve dostupne metode. Zbog toga je ideja o pokretanju mrežne stranice koja će na jednome mjestu dati odgovor i savjete pacijentima o prehrani, kao i metodama za uklanjanje ili ublažavanje popratnih pojava specifičnog onkološkog liječenja neprocjenjiva“, istaknula je Sandra Karabatić, viša medicinska sestra, Klinika za plućne bolesti Jordanovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kad se zabrinuti...

Krvarenje i sukrvica u trudnoći: na što obratiti pažnju i koji su mogući uzroci

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba