Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Sve je povezano

Četiri fizička simptoma koji su pokazatelji emocionalnog stresa

Emocionalni stres može se manifestirati fizičkim simptomima. Ovo je četiri fizičkih znakova koji mogu ukazivati na stres

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 25.1.2018. u 12:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za mnoge od nas stres je samo nusprodukt naših svakodnevnih života s kojim smo se naučili nositi, ali važno je rješavati uzroke stresa jer stres može potaknuti poremećaje raspoloženja koji mogu utjecati na naše mentalno zdravlje. Emocionalni stres može se manifestirati fizičkim simptomima. Ovo je četiri fizičkih znakova da je vaše mentalno i emocionalno zdravlje pod pritiskom:

1. Nedostatak energije

Stres ne samo da utječe na vaš um, nego utječe i na fiziologiju oslobađanjem hormonskog kortizola u krvotok, koji oponaša tjelesni napor ubrzavanjem disanja i brzinom otkucaja srca i ostavlja vas nepotrebno umornim i letargičnim. Stres se također može biti krivac za nedostatka sna jer ometa sposobnost vašeg tijela da regulira instinkte sna i buđenja, uzrokujući nesanicu.

2. Škripanje zubima

Bruksizam ili škripanje zubima u snu može uzrokovati velike probleme s vašim oralnim zdravljem, uključujući bol u čeljusti, trajno oštećenje zuba i glavobolje. Škripanje uzrokovano stresom povezano je s povećanom aktivnošću u vašoj podsvijesti kad spavate; kako niste na 'oprezu', vaše tijelo koristi usta kao ventil za povećani stres.

3. Lako se razbolite

Kada stres izaziva oslobađanje kortizola u krvotok, on nehotice sprječava redovitu funkciju vašeg imunološkog sustava. Jedan od važnih načina na koji to čini jest suzbijanje oslobađanja hormona DHEA, koji podržava imunološku funkciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

4. Promjene u prehrambenih navikama

"Stresno jelo" često uzrokuje oslobađanje kortizola, što povećava apetit i podudara se s vašim niskim moralom, što dovodi do posezanjem za tipičnom hranom za utjehu. S druge strane, mnogi koji imaju problema sa stresom također osjećaju gubitak apetita, za koji se vjeruje da je povezan s prisutnošću hormona koji oslobađa kortikotropin koji potiskuje apetit.

Pročitajte još:

Upravo se čita

Image
INTERVJU ZA RTL.HR

Hana Sokač iz 'Života na vagi' o nevjerojatnoj transformaciji: 'Promijenila sam baš sve, kroz tijelo gradim zdravlje'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čest problem

Neugodni bolovi oko pupka: kojih je 11 mogućih uzroka

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba