Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Nije toliko rijetko

Čini vam se da vam se urin pjeni? Evo koji su mogući uzroci

Pjenasti urin često je rezultat brzog toka urina. Međutim, niz medicinskih stanja također može imati taj učinak

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 19.6.2018. u 11:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako često primjećujete pjenasti urin, ili je praćen drugim simptomima, trebali biste razgovarati s liječnikom. Evo koji su mogući uzroci pjenastog urina:

Ako ste odjednom "ispustili" puno urina, ili ako ste osobito brzo ili snažno urinirali, urin može biti pjenast. Nekoliko medicinskih stanja također može rezultirati pjenastim urinom. Ona uključuju:

Dehidracija

Ako je urin vrlo mračan i visoko koncentriran, može biti pjenast. To je zato što osoba ne pije dovoljno čiste tekućine, kao što je voda, da razrijedi druge tvari u mokraći.

Bolest bubrega

Jedna vitalna funkcija bubrega je filtriranje proteina u krvi. Ti proteini rade bitne funkcije u tijelu, kao što je održavanje ravnoteže tekućina. Ako osoba ima oštećenje bubrega ili bolest, proteini mogu curiti iz bubrega u urin. Rezultat je poznat kao proteinuria, što znači "protein u mokraći".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dodatni proteini smanjuju površinsku napetost urina, uzrokujući pjenu. Proteinurija može biti rani znak bubrežne bolesti. Drugi simptomi mogu uključivati:

 • svrbež kože
 • mučnina
 • kratkoća daha
 • neobjašnjen umor
 • često mokrenje
 • povraćanje

Ako osoba ima te simptome i obiteljsku povijest bolesti bubrega, visokog krvnog tlaka ili dijabetesa, trebala bi se obratiti liječniku.

Upravo se čita

Image
JESTE LI GA PREPOZNALI?

Toma u slobodno vrijeme statira, snimio je reklamu s Lille, ali i s Oliverom Dragojevićem: 'Time se bavim 17 godina'

Dijabetes

Dijabetes i drugi uzroci visokog šećera u krvi također obično dovode do pjenastog urina. Osoba s nekontroliranim dijabetesom ima više molekula glukoze u krvi. 

Ako su razina glukoze u krvi previsoke, bubrezi mogu imati problema s filtriranjem molekula. Kao rezultat toga, bubrezi mogu dopustiti višak glukoze i proteina da pobjegnu u urinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pored pjenastog urina, osobe s nekontroliranim dijabetesom mogu imati simptome kao što su:

 • zamagljen vid
 • suha usta
 • stalni osjećaj žeđi
 • česta je potreba odlaska u kupaonicu
 • neobjašnjivog gladi
 • svrbež kože
 • neobjašnjen umor

Dijagnoza

Liječnik može dijagnosticirati uzrok pjenastog urina testiranjem uzorka urina kako bi utvrdio jesu li razine bjelančevina visoke. Ako urin ima visoku razinu bjelančevina, liječnik možda želi potvrditi da je taj učinak dosljedan i preporučit će 24-satni test urina. 

Laboratorij zatim uzima urin i uspoređuje količinu albumina, koji je primarni protein u krvi, do količine kreatinina, drugog otpadnog produkta. Ako je udio albumina u odnosu na kreatinin veći od prosjeka, može ukazivati na bolest bubrega. Ili, može biti stvar u ozljedi bubrega koja utječu na proces filtriranja.

Liječnik može preporučiti i druge testove za procjenu razina glukoze u krvi ili druge naznake funkcije bubrega. Oni također mogu zatražiti snimanje, poput MRI skeniranja, kako bi se osiguralo da nema problema s strukturom bubrega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
žensko tijelo

Menstruacija poslije poroda: Što očekivati i kada stiže?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba