Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
hrana je lijek

Crijevne bakterije mogle bi usporiti starenje i pomoći kod oporavka od moždanog udara?

'Ovi rezultati poticaj su za istraživanja o tome može li butirat pomoći sanirati stanice i obnoviti oštećenja koja uzrokuje moždani udar, oštećenje kralježnice i smanjiti ubrzano propadanje kognitivnih sposobnosti', kaže autor studije

Image
Foto: Pexels
Život i stil/ 15.11.2019. u 15:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču


Mikroorganizmi koji žive u crijevima mogu izmijeniti proces starenja, što bi moglo dovesti do liječenja bolesti na temelju prehrane, pokazalo je istraživanje provedeno na Tehnološkom sveučilištu u Singapuru. 

Svi živi organizmi, uključujući ljudska bića, koegzistiraju s mnoštvom mikrobnih vrsta koje žive u njima i na njima, a istraživanja provedena u posljednjih 20 godina utvrdila su njihovu važnu ulogu u prehrani, fiziologiji, metabolizmu i ponašanju.

Rano otkrivanje spašava život: Ovo su najvažniji simptomi raka crijeva koje morate prepoznati

Tim koji je predvodio profesor Sven Pettersson s Lee Kong Chian Medicinskog fakulteta, transplantirao je crijevne mikrobe iz starih miševa (starih 24 mjeseca) u mlade miševe (stare šest tjedana) u čijim crijevima nema bez klica. Nakon osam tjedana, kod mladih miševa došlo je do razvoja crijevne mikroflore i neurona u mozgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Pokazalo se da je posljedica neurogeneze (stvaranja neurona u mozgu) posljedica množenja crijevnih mikroba koji stvaraju specifičnu masnu kiselinu butirat. 

Upravo se čita

Image
OD PONEDJELJKA DO PETKA U 20.15 SATI

Vrijeme je za delicije iz Karlovačke županije! Uslast!

Butirat nastaje mikrobnom fermentacijom prehrambenih vlakana u donjem crijevnom traktu i potiče proizvodnju hormona koji se naziva FGF21, a koji igra važnu ulogu u regulaciji tjelesne energije i metabolizma. Kako starimo, proizvodnja butirata se smanjuje.

Znanstvenci su pokazali da davanje butirata mladim miševima kod kojh nema klica, stvara istu reakciju kao neurogeneza kod odraslih miševa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

6 sigurnih načina kako očistiti crijeva i očuvati mladost 

"Ovi rezultati poticaj su za istraživanja o tome može li butirat pomoći sanirati stanice i obnoviti oštećenja koja uzrokuje moždani udar, oštećenje kralježnice i smanjiti ubrzano propadanje kognitivnih sposobnosti", poručuje za portal Medical Expers voditelj studije prof. Sven Peterson.

Studija je objavljena u časopisu Science Translational Medicine.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što možete napraviti

Postoji li prirodni lijek za ciste na dojkama?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba