Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
milijun hrvata alergično

Čuvajte se, počela je sezona šmrcanja i kihanja!

Sezona šmrcanja i kihanja je počela. Dok su alergije u prošlosti bile nepoznanica, iz godine u godinu sve je više alergičara. Prema nekim procjenama, više od milijun Hrvata bori se sa simptomima, a iako alergije nisu izlječive, ako nisu pod kontrolom - mogu biti opasne.

RTL/ 12.4.2014. u 18:52
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Procvjetala je breza. Njezin je pelud svakog proljeća pa sve do kasne jeseni prvi na listi uzročnika alergije. Probleme alergičarima također uzrokuju bor, trava, korov i jeska.

"Puno jače su alergije u gradu nego u ruralnom dijelu gdje mi mislimo da je puno puno veća cvatnja i puno veća koncentracija peluda. Upravo je obrnuto", pojasnila je liječnica za bolesti dišnog sustava Alma Rožman.

Alergija može biti nasljedna, a možete desetljeća života biti imuni pa vas zaskoči kad se najmanje nadate.

"Alergija prvi put u životu je za cijeli život. Međutim, može se dogoditi da osobe koje su alergične i ne shvate tu svoju alergiju i nakon desetak godina dobiju astmu", upozorila je Rožman.

Alergija se tretira brojnim preparatima u dogovoru s liječnikom. Testiranje je poželjno ako i nikad niste imali simptome. Iako takve osobe rijetko dolaze u ambulante.

Pelud je s proljećem stigao i u vaš grad. Testiranje je jednostavno i bezbolno, a spriječava niz problema.

Najbolje to znaju oni kojima suze oči, svrbi ih koža i koji u proljeće moraju izbjegavati šetnje u prirodi.

RTL/ 12.4.2014. u 18:52
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba