Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Rizik od srčanog i moždanog

Dijetalna gazirana pića štetna za žene u menopauzi

Utvrđeno je kako one žene, koje konzumiraju gazirana pića, imaju veće izglede za probleme s kardiovaskularnim sustavom.

Image
Foto: Thinkstockphotos.com
I.H./Hina/ 9.4.2014. u 14:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Konzumiranje dijetalnih gaziranih pića povezano je s većim rizicima od srčanog i moždanog udara i drugih srčanih bolesti kod žena u postmenopauzi, utvrdilo je američko istraživanje.

"Utvrdili smo povezanost no ne možemo reći i da dijetalna pića uzrokuju te probleme", kaže voditelj istraživanja Ankur Vyas dodajući da drugi faktori mogu objasniti očiglednu vezu između konzumiranja dijetalnih pića i rizika srčanih bolesti i udara.

Znanstvenici su utvrdili da za razliku od žena u postmenopauzi koje nikad ili rijetko piju dijetalna pića one koje ih konzumiraju dva puta dnevno ili češće imaju 30 posto veće izglede za probleme s kardiovaskularnim sustavom i čak 50 posto veću vjerojatnost umrijeti od povezanih bolesti.

"Naši nalazi u skladu su s podacima ranijih istraživanja koja pokazuju povezanost dijetalnih pića i metaboličkog sindroma" kaže dr. Vyas sa sveučilišta Iowa. Sindrom je povezan s nizom rizika za bolesti srca uključujući s povišenim krvnim tlakom, visokim kolesterolom i dobijanjem na težini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prosječna dob žena obuhvaćenih istraživanjem bila je 62,8 godina a preduvjet uključivanja u istraživanje je da ranije nisu patile od bolesti srca i krvnih žila. Prosječno su praćene 8,7 godina.

Bolesti kardiovaskularnog sustava pojavile su se kod 8,5 posto postmenopauzalnih žena koje su pile dva ili više takvih pića dnevno, kod 6,9 posto žena koje su pile pet do sedam dijetalnih gaziranih pića tjedno, kod 6,8 posto žena koje su konzumirale jedno do četiri dijetalna pića tjedno i kod 7,2 posto onih koje su pile do tri takva pića mjesečno.

Upravo se čita

I.H./Hina/ 9.4.2014. u 14:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba