za osnaživanje duha i tijela / Donosimo tri recepta iz nove knjige 'Mala psihološka kuharica' psihologinje Mirjane Krizmanić

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Mirjana Krizmanić odlučila je okupiti svoje kolege psihologe u jednom potpuno drukčijem području - kulinarstvu. Tako je nastala 'Mala psihološka kuharica'. Jednostavni i razumljivi recepti, a prate ih i 'mala psihološka čavrljanja' Mirjane Krizmanić

12.11.2019.
10:05
Robert Anić/PIXSELL
VOYO logo

U Maloj psihološkoj kuharici sakupljen je dio kuharskih znanja brojnih hrvatskih psihologa i psihologinja iz svih krajeva naše zemlje. Ovi jednostavni i razumljivo napisani recepti omogućuju manje-više jednostavnu pripremu svih opisanih jela. 

Tijelu se u ovoj knjizi ugađa opisima dobrih jela koje svatko od nas može i financijski i svojim znanjem i trudom pripremiti, a duh se može ojačati ili malo poduprijeti popratnim savjetima ili prijedlozima za rješavanje nekih životnih problema. Taj savjetodavni dodatak čitateljima nudi male psihološke preporuke za različite, uglavnom bezazlene životne situacije. Ti psihološki savjeti mogu popraviti raspoloženje i ublažiti dnevne tjeskobe onih koji se koriste tim receptima, a tekstovi ugrađeni u recepte govore o načinima širenja recepata u nas te o izvorima i nastanku nekih jela ili osobi koja ih je redovno koristila ili čak izmislila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Promo
Image
Foto: Promo

U kuharicu su uključena i "psihološka čavrljanja", u kojima su za one znatiželjnije čitateljice i čitatelje objašnjeni neki pojmovi vezani uz hranu i prehranu. Mala psihološka kuharica bogato je ilustrirana sjajnim autorskim akvarelima slikarice Tatjane Krizmanić Meyerowitz.

Donosimo vam tri recepta koje ćete otkriti klikom na 'SLJEDEĆA'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piletina bake Ilone

Uravnotežena dijeta znači po jedan kolač u svakoj ruci. − Barbara Johnson

Moja je svekrva prava Mađarica, odrasla u Vojvodini, živjela u Švicarskoj, a sad je već dugi niz godina Požežanka. Odličnog smisla za kombiniranje namirnica, otvorena za promjene u kuhinji i dorađivanje recepata na koje naiđe. Kao kuharica koja je kuhala za veliku obitelj razvila je, danas bi se reklo, fusion (engl. spajanje) pristup kuhanju, koji je kod spretnih kuharica postojao oduvijek, samo se nije tako zvao. Fusion kuhinja zapravo je kombinacija kulinarskih tradicija više regija ili naroda kako bi se dobilo novo i zanimljivo jelo. Osnovno je pravilo da jelo na kraju mora biti ukusno.

Tako je prije puno godina moja svekrva kod svoje sestre u Mađarskoj jela piletinu spremljenu na način koji joj se svidio, pa je taj recept prenijela i meni. Recept, dakle, nije osmislila svekrva, ali sam sasvim sigurna da ga je bar malo modificirala. S obzirom na to da smo ovo jelo prvi put jeli kod nje i otad je na jelovniku moje obitelji, jelo smo nazvali po njoj. Osobito je dobrodošlo kad imate malo vremena i više ljudi na ručku, jer ga možete pripremiti i malo ranije, pa vam ostane više vremena da briljirate s još pokojim receptom, a i da se družite s gostima! Za pripremu ovog jela potrebno vam je bijelo pileće meso, kiselo vrhnje, tvrđi sir, dva-tri jaja, oštro, brašno, malo mlijeka.

(Foto: Promo)
***
Bijelo pileće meso (filet) narežite na tanje šnite. Šnite posolite s obje strane. U dvije posude priredite brašno i dva-tri jaja koja izmutite s mlijekom (količina ovisi o količini mesa) i također malo posolite. Pripazite s količinom soli. Uzmite neki tvrđi sir i naribajte, nemojte štedjeti s time. Nije potrebno da je to neki osobiti sir. S vrhnjem je malo drugačije. Jeste li primijetili kako je tzv. plavo vrhnje postalo slabo, nekako vodenasto? Prije sam koristila to plavo, a sad preferiram ono crveno, masnije i nezdravije, sasvim sigurno. Pa, izaberite sami!

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/09a04c4c83e2e518d4e81f2c6aeda13a_view_article_new.jpg?v=24

Nauljite vatrostalnu posudu u koju ćete slagati meso. Svaki komad piletine stavite prvo u brašno, zatim u jaja, pa opet u brašno. Složite red piletine, na to stavite malo vrhnja i naribanog sira i tako naizmjence dok ne potrošite sve sastojke. Na vrhu završite vrhnjem i naribanim sirom. Ja na vrh volim posipati i parmezan, jer mi se sviđa kako izgleda kad se zapeče i porumeni. Jelo pokrijem aluminijskom folijom i stavim u pećnicu. Nije potrebno da je pećnica prethodno jako zagrijana, pa je uključite kad se sjetite. Pecite na 180 stupnjeva pod folijom možda 45 minuta, ovisi o količini mesa. Ukoliko imate veću količinu mesa, bolje je staviti ga u veću posudu, neka visina mesa ne bude više od 4-5 cm. Nakon otprilike 45 min provjerite je li meso omekšalo. Ja probodem nožem i tako provjerim. Kad je meso mekano, maknem foliju i zapečem dok parmezan na vrhu ne porumeni. Ovo glavno jelo možete poslužiti samo uz zelenu salatu, ili uz jednostavno pripremljenu rižu. Iako je ukusnije toplo, može se jesti i ohlađeno.

Ovo je posveta kulinarskom umijeću moje svekrve. Od svekrve, kao i od vlastite majke, možemo naučiti puno toga što nam prije ili kasnije u životu dobro dođe. Ne samo o kuhanju i receptima. Zato im objema hvala! Z. K. M.

Domaća majoneza za prste polizat'

Nema iskrenije ljubavi od one prema hrani.George Bernard Shaw
***

Baka moje nažalost prerano preminule prijateljice, ona dakako već prapokojna, radila je sjajnu francusku salatu. Trebalo nam je mnogo vremena da shvatimo da je tajna te izvrsnosti u domaćoj majonezi, koju nas ljubazna baka nikako nije htjela naučiti, tvrdeći da mi ne bismo znale slijediti njezine upute. Na kraju nam nije preostalo ništa drugo nego pažljivo motriti kako ona radi tu majonezu i tako otkriti cijeli njezin recept. Majoneza je zaista dobra, a njezina priprema toliko jednostavna da je može napraviti čak i osoba koja nema pojma o kuhanju.
***

(Foto: Promo) 

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/c15dbe19452426ee13462317abc88a5f_view_article_new.jpg?v=24

Za majonezu su potrebna 3-4 tvrdo kuhana jaja iz kojih izvadimo samo žumanjke, tvrdo kuhane bjelanjke stavimo na stranu, a kuhanim žumanjcima dodamo još jedan sirovi. Žumanjke vilicom izgnječimo i tada im polako, stalno miješajući, dodajemo ulje, kap po kap. Kad dobijemo polutekuću glatku smjesu dodamo u nju jedan cijeli jogurt i opet sve dobro izmiješamo. Umjesto jogurta može se staviti i kiselo vrhnje, a u oba slučaja treba u majonezu još dodati i pola iscijeđenog limuna. Na kraju dodamo soli i papra koliko nam se čini potrebnim. U majonezu koja se koristi za neku od zelenih salata mogu se dodati sitno narezani tvrdo kuhani bjelanjci koji su nam ostali od jaja koje smo stavili u majonezu.

Majoneza je lagana, nije masna kao što to majoneze često jesu i može se koristiti ne samo za francusku salatu, već i za niz drugih salata, primjerice, za salatu od krumpira, ali i razne zelene salate ili neko pečeno meso. U hladnjaku može mirno preživjeti 3-4 dana. M. K.

Kolač od sira

Većina ljudi više voli dobro pripremljenu starinsku hranu, nego tri mrlje i jedan gomolj na velikom tanjuru.

Sastojci:
- 10 dag zamrznutih borovnica ili nekog drugog bobičastog voća (stavila cvebe i kandirano voće; voće može, dakako, biti i svježe)
- 10 dag škrobnog brašna
- 4 jaja
- 17 dag šećera 
- 1 vanilin šećer
- 1 kg dobro ocijeđenog svježeg kravljeg sira
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica naribane korice limuna (može se kupiti u vrećici)
- 3 žlice limunovog soka
- šećer u prahu za posipati
- 1 žlica maka (može i bez nje)

(Foto: Promo)

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/4dafe290df29ef8a295adabbe3126d67_view_article_new.jpg?v=24

***

Dobro mikserom izmiješati žutanjke s obje vrste šećera + dvije velike žlice vode. Pomalo umiješati sir i limunov sok. Posebno izmiješati škrobno brašno s praškom za pecivo i limunovom koricom, pa dodati smjesi sira.  Istući snijeg od bjelanjaka + 1 žlica maka i voće. Peći 90 minuta u pećnici ugrijanoj na 160 stupnjeva.

To je to. Dobar tek! G. F.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo