Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Podsvijest ili zbilja?

Doživjeti kliničku smrt: Njima je život proletio pred očima!

Nadamo se da niste doživjeli kliničku smrt. No, oni koji jesu, uglavnom pričaju gotovo identične priče. Našli su se u tunelu, život im je proletio pred očima, susreli su se s preminulim prijateljima ili članovima obitelji, a većina ih je vidjela Isusa ili nekog sveca. Ljiljana i Biserka ispričale su nam svoja iskustva, a što o svemu misle svećenici i liječnici, doznajte u priči.

RTL/ 17.10.2014. u 17:57
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Doktor me pitao – Gospođo imali ste kliničku smrt, a ja njega gledam – ne znam što je to. On veli – Znate li kako se zovete? Znam, rekla sam ime i prezime. Veli on. Da li vas što boli? Rekla sam mu – samo me sram, dajte me pokrijte", izjavila je BiserkaBlažeka.

Biserka je kliničku smrt doživjela prije 17 godina prilikom operacije bruha, a tih trenutaka odsustva i danas se jasno sjeća!

"Odjednom sam se našla na stropu prostorije u koju su me uvodili u anesteziju. I gledala sam sve što se događa. Vidjela sam sebe, liječnike, sestre, svu tu zbrku i sve. Potom sam otišla u prostor koji je meni dotad bio potpuno nepoznat. Vidjela sam ljude različitog spola i visine, težine. Nisu hodali nego su se micali. Nisam im vidjela ruke ni noge nego kao da su imali neke plahte preko sebe", dodaje Biserka.

Biserka potom ulazi u tunel, gdje se susreće s časnom sestrom Magdalenom s kojom je samo jednom razgovarala telefonom.

"Nasmijala se i rekla da ću ja živjeti. Doslovce je rekla – Gospođo, vi ćete živjeti. I nestala je. Ja kao po naredbi udahnula sam zrak i osjetila sam da mi je nešto izašlo iz usta i tu me zapeklo. Vjerojatno su to bili flasteri. I tog trena sam otvorila oči".

"Iznad mene je bila jedna svjetlost. Žuto sunce jedno zapravo. Ja sebi to tako tumačim. To je bio dječak od mojih prijatelja kojeg sam ja jako voljela. Koji je nažalost kao mali dječak od 11 godina umro. Ta svjetlost – da li je ona trajala jednu minutu, jedan dan, svih sedam dana, ja ne znam. Ali ja znam. I ja to duboko osjećam, tu u sebi, da je ta svjetlost zapravo bio on. Ja sam sebi protumačila da je on moj anđeo čuvar i da je on bio taj koji je mene spasio", svjedočanstvo je LjiljaneIvković.

Ljiljana je iskustvo kliničke smrti doživjela nakon što joj je puknula krvna žila u mozgu. Sedam je dana provela u komi, a uz dječaka, vidjela je i ženu koja je pokopana na dan kad je Ljiljana završila u bolnici.

"Ja pamtim taj razgovor između nas. Ja sam nju tješila. Ja sam njoj govorila ime, ja sam kazala: Ja znam, i vas je boljelo. I mene evo sad boli", dodaje Ljiljana.

Što se zapravo događa s ljudima koji dožive kliničku smrt? Većina ima slična iskustva i ona su im potvrda postojanja zagrobnog života.

Što o svemu misle svećenici i liječnici?

"To je stanje koje evo govori da postoji život poslije smrti. Poslije smrti nastupa osobni ili posebni sud u kojemu se čovjek susreće sa svojim spasiteljem – Bogom", poručuje PavaoCrnjac, svećenik.

Medicina, pak, kliničku smrt doživljava posve drukčije.

"Klinička smrt. To znači zastoj srca, prestanak cirkulacije, prestanak dotoka kisika u sve vitalne organe odnosno u čitav organizam, prije svega u mozak", kazao je MladenPerić, anesteziolog.

"Jedni to stanje opisuju kao prolazak kroz tunel i dolazak do jednog svjetla. Drugi to stanje opisuju kao jedan susret s dragim osobama koje su prije živjele. A treći to stanje opisuju kao stanje u kojem se doživljava pregled cijelog života – od djetinjstva pa do tog trenutka smrti", dodaje svećenik.

"Ja mislim da tu nema nikakve mistike u svemu tome. Već je to dokaz da je reanimacija dobra. Znači, tijekom reanimacije kisik je stizao u mozak, on ima neka određena sjećanja, a kako mozak to procesuira to mi ne možemo zasad znati. Prema tome mislim da to nije neko vraćanje iz zagrobnog života nego jednostavno obrambeni mehanizam mozga", smatra anesteziolog.

Međutim, osobe koje su to doživjele uvjerene su u svoje izvantjelesno iskustvo.

"Baš od tog događaja više mene u životu ničeg nije strah. Ne bojim se smrti. Osobno smatram da je smrt, ja ću to laički opisati. Groblje je mjesto gdje ostavljamo svoje odijelo, a naša duša odlazi", zaključuje Biserka.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
mjera je bitna

Znate li koliko badema dnevno smijemo pojesti?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba