omiljeni napitak / Doznajte kako prepoznati dobru kavu i što ona radi našem tijelu!

Poznato je da smo mi Hrvati veliki ljubitelji kave, ali znamo li što zapravo pijemo i kakva je kava ona prava? Naša Edita Misirić ispitala je stručnjake kako prepoznati dobru kavu, što tom napitku radi mlijeko, ali i što ona radi našem tijelu.

14.10.2014.
18:59
VOYO logo

Radni dan novinara počinje kavom, a s njom se i nastavlja. Najnovija istraživanja pokazala su da su upravo novinari najveći konzumenti kave među svim ostalim zanimanjima.

Kavu kao cijela nacija pijemo kod kuće, u druženju s prijateljima, na poslovnim sastancima. I to uglavnom ne razmišljajući o tome što zapravo pijemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada popijemo kavu, kofein i ostali aktivni sastojci absorbiraju već kroz nekih desetak minuta. I nakon 20 minuta mi počinjemo osjećati prve pozitivne učinke kave", kaže nutricionistica DianaGluhak.

Osjećamo se budnije, povisi nam se krvni tlak, srce brže kuca i osjećamo dodatnu energiju. Međutim, Nik u kavi vidi mnogo više od kemijske formule. U njegovu kafiću poslužuje se samo taj napitak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potpuno je pogrešan mit da kava ide sa šećerom. To je kao da ja stavim mineralnu vodu u šampanjac. Kava ide u svježe mlijeko, a 90 posto lokala u Hrvatskoj koristi trajno mlijeko jer im je lakše. Trajno mlijeko mijenja okus kave. I mit je krema pa da onda kada vi stavite gore šećer ili funtu da to onda stoji. Krema je samo dio produkta, ali ne mora značiti da je ona mjerilo kvalitete", kaže Nik Oroši, prvak Hrvatske u spravljanju kave.

O kvaliteti kave svakodnevno odlučuje VesnaMihatov. Njezina strast prema kavi i istrenirana osjetila zaslužni su za titulu jedine hrvatske master cupperice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sa tom žlicom se srče. Razlog zašto se mora naglo potegnuti je u tome da prvo što veća količina kave obloži osjetila u ustima", kaže Vesna.

Međutim, sav Vesnin trud može pasti u vodu ako se kava ne spravi na pravilan način. A tu je tek zamka za zamkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka kava mora biti friška. Mi ju izravnamo malo, pa ispiremo vodu. Zašto? Zato što je od prošle kave ostalo još soca, a to ne želimo u vašoj sljedećoj kavi. Mi ne radimo na tradicionalne načine. Moj espresso traje 30 sekundi", objašnjava Nik.

Ova kava komplimentira nepcima i bez šećera i mlijeka. No, ne na prazan želudac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada se kava konzumira na tašte malo iziritira želučanu sluznicu. Uvijek je kavu potrebno konzumirati u sklopu doručka. Kritična mjera za konzumiranje kave je četiri šalice kave na dan", kaže Gluhak.

Nađite mjeru, izbacite šećer, doručkujte i uživajte u aromama! Nakon toga ste spremni za sve izazove dana!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo