Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
SKUP, ALI JAKO VAŽAN ZA ZDRAVLJE

Geneteski test za rak, kojem se podvrgnula i Angelina Jolie, provodi se i u Hrvatskoj

Jako je skupo i nije dostupno svima, ali je jako važno za zdravlje. Primjerice, Angelina Jolie nakon genetskog testiranja odlučila se na operaciju odstranjivanja dojki zbog rizika od raka. U Hvatskoj je testiranje provedeno nekoliko puta na Institutu Ruđer Bošković

Matea Damjanović/ 16.3.2016. u 19:22
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U laboratoriju na Institutu Ruđer Bošković radi se genetsko onkološko testiranje. Iz uzorka krvi pomoću jednog aparata u samo tjedan dana može se doznati je li rak genetski uvjetovan. 

"Ovisno o genskoj predispoziciji u toj analizi instrumenta vidimo da li je došlo do promjena nekih u gena, koji su povezani s tumorima i prema tome se može odrediti ciljana terapija ili odustati od neke terapije", objasnio je Oliver Vugrek, voditelj laboratorija za naprednu genomiku.

HZZO pacijentima zasad odobrava genetsko testiranje samo za određeni tip raka, no hrvatski liječnici i udruge oboljelih žele proširenje liste onih koji na uputnicu mogu obaviti testiranje.

Liječnici onkološkog savjetovališta Klinike za tumore napravili su probir žena koje su kandidati da se podvrgnu testiranju.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Radi se o ženama koje u obiteljskoj anamnezi imaju bliske srodnike oboljele od raka dojke, znači mama, baka, sestra ili su izrazito mlade, ispod 40 godina, i imaju nepovoljne hormonske odnosno biološke značajke tumora", izjavila je Iva Kirac, kirurginja u Klinici za tumore KBC-a Sestre Milordnice.

Svake godine od raka dojke u Hrvatskoj oboli 2500 žena. Njih 250 ga naslijedi. Dobiju li financijsku podršku HZZO-a, u Klinici za tumore započeli bi s testiranjem devedeset žena.

Upravo se čita

Image
INTERVJU ZA RTL.HR

Hana Sokač iz 'Života na vagi' o nevjerojatnoj transformaciji: 'Promijenila sam baš sve, kroz tijelo gradim zdravlje'

"Kroz iduće godine bi imali određeni broj žena koje su pod rizikom i mogli bi kod njih krenuti u jednu pravu prevenciju. Da li neku kemo prevenciju, operacijsku prevenciju ili samo češće kontrole, to ostaje na struci još", kaže Ivan Milas, voditelj Odjela za onkoplastiku.

Genetičkom testiranju podvrgnula se glumica Angelina Jolie, nakon što joj je majka preminula od raka. Zabrinuta vjerojatnošću od gotovo 90 posto da joj se razvije rak dojke podvrgnula se dovstrukoj mastektomiji. Testovi su visoke točnosti, no oni ne govore hoće li osoba oboljeti od raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Moguće je da osoba nikad ne oboli od raka, ali je velika vjerojatnost da bude", kaže Kirac. 

U Udruzi Sve za nju, u kojoj su pokrenuli inicijativu za genetsko testiranje, smatraju da je ono važno zbog prevencije bolesti. 

"Mislimo da su dugoročno velike koristi u pogledu prevencije i ono što je jako važno primarno bi se trebale testirati žene koje su imale iza sebe ili imaju karcinom dojke jer na taj način možemo pratiti za puno manje novaca što se događa s njihovim potomcima", rekla je Ljiljana Vukota

Jer rak je izlječiv ako se na vrijeme otkrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što možete napraviti

Postoji li prirodni lijek za ciste na dojkama?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba