low fat slanina / GMO odojak s manje masnoće mogao bi se uskoro naći na tanjuru

Image
Foto: Thinkstock

Svinjama je dodan gen koji im omogućuje bolju reguliraciju vlastite tjelesne temperature, pri čemu se sagorijevaju masnoće, odnosno pri čemu životinje troše vlastite masnoće.

26.10.2017.
15:04
Thinkstock
VOYO logo

Grupa kineskih i britanskih znanstvenika uspjela je uzgojiti genetski modificirane svinje koje imaju 24 posto manje masnoće od običnih svinja, pišu britanski mediji. 

Koristili su tehniku modifikacije gena nazvanu CRIPSR-CAS9. Njome je svinjama dodan gen koji im omogućuje bolju reguliraciju vlastite tjelesne temperature, pri čemu se sagorijevaju masnoće, odnosno pri čemu životinje troše vlastite masnoće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba dodati da svinje spadaju u grupu sisavaca koji akumuliraju masnoću te nemaju aktivan gen koji im regulira tjelesnu temperaturu. 

Svinje kojima je umetnut spomenuti gen imale su manju tjelesnu masu i smanjio im se postotak masnoće u organizmu, objasnili su znanstvenici, dodajući da pritom nije povećana njihova fizička aktivnost niti potrošnja energije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnili su i da su istraživanje proveli na način da su svinjskim embrijima dodali mišju verziju gena UCP1 koji se koristi za regulaciju tjelesne temperature karakterističnu za većinu sisavaca, no ne i za obične svinje. Uzgojili su 12 praščića. 

Za svinje je problematično održati stabilnu tjelesnu temperaturu, a osobito je to zamršeno kod praščića kojima je u zimskim mjesecima hladno jer nisu stigli "uskladištiti" masnoću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umetanjem gena UCP2 ovaj bi se problem mogao riješiti, ustanovili su znanstvenici. 

"Ovakve bi svinje bolje održavale tjelesnu temperaturu, što znači da bi se bolje prilagodile hladnom vremenu te praščići ne bi ugibali", rekao je za Independent voditelj studije Jian-Guo Zhao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Usto je svrha modifikacije ušteda novca što bi ga stočari potrošili na grijanje i hranu, a i svinjetina bi imala 24 posto manje masnoće", rekao je. 

"Ovo je dokaz da se uvjeti življenja za životinje mogu značajno poboljšati, jednako kao i konačan proizvod - meso", smatra profesor sa Sveučilišta u Missouriju, Michael Roberts. No kaže i da sumnja u to da će ovako uzgojene svinje dobiti dozvolu za konzumaciju u Sjedinjenim Državama, a i čini mu se da ljudi još nisu spremni za ovakvu vrstu mesa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Independent podsjeća da je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) prije dvije godine izdala prvu dozvolu za konzumaciju genetski modificiranih životinja, a posrijedi je atlantski losos s hormonom rasta, zbog kojega je vrijeme rasta te ribe prepolovljeno.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo