Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Veliki problem

Gotovo 17 % parova u Hrvatskoj ima problema s neplodnošću

Međunarodni brijunski kongres za humanu reprodukciju donosi prijedloge kako poboljšati demografsku sliku zahvaljujući medicinski pomognutoj oplodnji i kontracepciji

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 8.9.2017. u 10:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Započeo je Međunarodni brijunski kongres o humanoj reprodukciji u organizaciji Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju te Hrvatskog liječničkog zbora. Tijekom četiriju kongresnih dana, vrhunski stručnjaci iz područja humane reprodukcije, ginekološke endokrinologije i embriologije raspravljat će o najnovijim spoznajama.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

"Cilj glavnih tema ovogodišnjeg kongresa je prikazati pozitivan utjecaj medicinski pomognute oplodnje (MPO) i kontracepcije na poboljšanje negativne demografske slike u Hrvatskoj. S obzirom na to da se u Hrvatskoj godišnje rodi oko 1 200 djece zahvaljujući jednoj od metoda MPO-a, smatramo da je u planiranje nacionalne natalitetne politike vrlo važno uključiti stručnjake iz područja humane reprodukcije. Gotovo 17 % parova u Hrvatskoj ima problema s neplodnošću, a kada tome pridodamo i brojne mlade koji iseljavaju iz zemlje, nažalost, prilično negativna demografska slika uopće nije začuđujuća.  Kako bismo pomogli mnogim parovima da postanu roditelji, na ovom kongresu želimo istaknuti važnost ulaganja u medicinsko potpomognutu oplodnju, sigurnost pacijenata, kontinuiranu obuku i razmjenu iskustva s vrhunskim inozemnim stručnjacima“, istaknula je prof. dr. sc. Dinka Pavičić Baldani, predsjednica kongresa, predsjednica Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju te članica Nacionalnog povjerenstva za MPO Ministarstva zdravstva.

Image
Foto:
Image

Prof. dr. sc. Dinka Pavičić Baldani

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kao najuspješnije metode medicinsko potpomognute oplodnje, metode IVF i ICSI najzastupljenije su teme kongresa. Prije trideset i pet godina uspješnost IVF-a bila je od 2 do 5 %, dok je danas gotovo 10 puta veća. Uzrok dugotrajne neplodnosti u 80 % slučajeva liječi se metodama IVF/ICSI.

"U Hrvatskoj se godišnje izvodi 7 500 različitih postupaka MPO-a, od čega su 5 500 postupaka metode IVF/ICSI koje su najsloženije i najuspješnije. Rezultate treba prikazati zasebno za svaku metodu jer se one bitno razlikuju. Uspjeh ovisi o dobi žene, tj. o broju zametaka koji se prenose u maternicu, a prikazuje se kao omjer kliničke trudnoće (CPR) ili živorođenosti, tj. porođaja (LBR) u odnosu na embrio transfer (ET). Hrvatski rezultati za 2015. godinu u skladu su s europskim prosjekom i s obzirom na okolnosti možemo biti vrlo zadovoljni“ izjavio je prof. dr. sc. Velimir Šimunić, predsjednik Nacionalnog povjerenstva za MPO pri Ministarstvu zdravstva.
Prvi kongres na temu humane reprodukcije u Hrvatskoj se održao prije 22 godine.

Upravo se čita

Image
Nasilje i palež

Sesvete: Zapalio auto usred noći, pa s nekoliko hitaca izrešetao 56-godišnjaka, tu je auto gorio i ljetos

Image
Foto:
Image

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić

Otada su u Hrvatskoj gostovali mnogi svjetski stručnjaci i to zahvaljujući ugledu organizatora, prvenstveno Hrvatskog društva ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije, prof. dr. sc. Velimira Šimunića i prof. dr. sc. Dinke Pavičić Baldani.
Ove su godine organizatori posebnu pažnju posvetili očuvanju okoliša pa se 1. Međunarodni brijunski kongres o humanoj reprodukciji može pohvaliti pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Gotovo svi materijali za kongres izrađeni su od obnovljivih materijala poput recikliranog papira, stakla i razgradivog platna, a cilj je u budućnosti organizirati i 1. Ekološki održivi medicinski kongres u Hrvatskoj koji bi imao certifikat ISO 20121.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 8.9.2017. u 10:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
opasne zamke

Znate li koje opasnosti krije masturbacija u trudnoći?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba