Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
potpuno zdravo

Hodanje je supermoćno i čini nas zdravijima, sretnijima i pametnijima

'Jedna od najjačih supermoći koju imamo je da ustanemo i hodamo, a tako su naša osjetila izoštrena', objasnio je znanstvenik Shane O'Mara

Image
Foto: Pixabay
Život i stil/ 29.7.2019. u 15:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Neuroznanstvenik i profesor Shane O'Mara vjeruje da redovito hodanje otključava kognitivne moći i za The Guardian objašnjava zašto biste teretanu trebali zamijeniti s udobnim cipelama i prošetati se. Shane 0'Mara izdao je knjigu u kojoj je objasnio zašto je hodanje dobro za nas, a sve je potvrdio znanstvenim činjenicama. 

"Naši senzorni sustavi rade najbolje što mogu kada se kreću po svijetu", kaže O'Mara. Dalje navodi istraživanje iz 2018. koje je mjerilo razinu aktivnosti sudionika i osobine ličnosti tijekom 20 godina, te su utvrdili da su oni koji su se najmanje kretali imali loše promjene osobnosti. Pozitivne promjene su otvorenost i prihvaćanje. Postoje vrlo jasni podaci koji pokazuju da šetači imaju nižu stopu depresije. Kao što dalje navodi O'Mara "iz znanstvene literature već znamo da je fizička aktivnost prije kreativnog rada nešto jako moćno". 

O'Marin entuzijazam za hodanje povezan je s njegovim glavnim interesima u istraživanjima na mozgu i stanjima kao što stres, depresija i tjeskoba. "Utvrđeno je da su moždani sustavi koji su zaduženi za učenje, pamćenje i zaključivanje isti oni koji su jako pogođeni stresom i depresijom", kaže dalje. 

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(Foto: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Puno toga se događa u mozgu dok hodamo

"Kao razultat hodanja, u mozgu se događaju različiti ritmovi koji su odsutni kada sjedite. Jedna od najjačih supermoći koju imamo je da ustanemo i hodamo, a tako su naša osjetila izoštrena. Ritmovi koji su bili tihi onda ožive i naš mozak komunicira s našim tijelom", dodaje.

Neki ljudi misle da hodanje nije vježbanje. "Ovo je strašna pogreška. Ono što trebamo je biti puno aktivniji tijekom dana", dodaje. Da bi imali maksimalnu dobrobit od hodanja trebamo bismo "hodati brzinom 5 km/h najmanje trideset minuta i najmanje četiri ili pet puta tjedno", dodao je. 

Upravo se čita

Image
INTERVJU ZA RTL.HR

Hana Sokač iz 'Života na vagi' o nevjerojatnoj transformaciji: 'Promijenila sam baš sve, kroz tijelo gradim zdravlje'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
muškarci, pripazite

Neugodan miris penisa: Koji su najčešći razlozi i kako ga se riješiti

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba