Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Retinol i retinoidi

Imaju li vitamin A i njegovi derivati štetno djelovanje na plod u trudnoći?

Ukoliko se u kremama nalaze u dovoljno visokoj koncentraciji, dolazi do sistemske apsorpcije i tada je rizik po dijete opravdan

Image
Foto: Thinkstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Retinol i njegovi derivati (retinil-palmitat, retinaldehid) spadaju među najčešće korištene sastojke u anti-age kozmetici, preparatima za depigmentaciju ili za ubrzanu eksfolijaciju kože.

Unatoč činjenici da ih dermatolozi i kozmetička industrija favoriziraju zbog znanstveno utemeljenog učinka na preuranjeno starenje kože i fotoostarjelu kožu, kao i kod akni, oni imaju visoki rizik za senzitizaciju kože, ali nose rizik od štetnog djelovanja na plod (teratogenost). Premda je takav rizik za teratogenost vezan uz lijekove (ne kozmetičke sastojke) iz skupine retinoida kao što su tazaroten, tretinoin, adapalen i dr., a pogotovo za peroralne retinoide (izotretinoin kod akni) zbog maksimalne sigurnosti za majku i dijete se ne savjetuje uporaba sastojaka iz ove skupine.

Naime, ukoliko se u kremama nalaze u dovoljno visokoj koncentraciji, dolazi do sistemske apsorpcije i tada je rizik po dijete opravdan. Iako nema znanstvenog konsenzusa o tome da li topička primjena retinoida može izazvati teratogenost, nitko ne želi riskirati, stoga potražite sa vašim liječnikom ili ljekarnikom alternative.

Retinol i derivati mogu nadražiti kožu već od prve primjene (retinoidni dermatitis), pa čak i u standardnoj primjeni, nakon trudnoće i dojenja, uvijek savjetujemo postupno uvođenje u svakodnevni režim primjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ukoliko ste trudni ili čak planirate trudnoću, obavijestite svoga liječnika ili ljekarnika o tome, te izbjegavajte sve lokalne lijekove ili kozmetiku koja sadrži retinoide, pa čak i retinol (suvremeni pripravci sadrže sve vise koncentracije retinola).

Image
Foto:
Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Upravo se čita

Image
ČESTITKE!

Prijateljice završile na prvome mjestu, a Zoran odlučio da je Antonija za nijansu bolja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
opasne zamke

Znate li koje opasnosti krije masturbacija u trudnoći?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba