Male promjene / Imate dijabetes, a želite pojesti nešto slatko? Postoji način kako to izvesti

Image
Foto: www.profimedia.hr

Imate dijabetes, a htjeli biste pojesti nešto slatko? To se ponekad zaista može pretvoriti u noćnu moru

22.11.2018.
14:45
www.profimedia.hr
VOYO logo

Većinom su smjernice za ljude s dijabetesom da u potpunosti izbjegavaju šećer i ugljikohidrate. Međutim, nekim jednostavnim promjenama prehrambenih navika, moguće je da (tu i tamo) uživate u desertu.

Deserti mogu biti puni šećera i drugih jednostavnih ugljikohidrata, a često nude minimalnu ili nikakvu nutritivnu vrijednost. Evo nekoliko trikova i savjeta kako i dalje možete uživati u nečemu slatkom. Čak i ako nemate šećernu bolest možete imati koristi od sljedećih prijedloga:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voće i voćne salate

Image

Imate problema sa šećerom u krvi? Evo koje voće je najbolje jesti

Image

Imate problema sa šećerom u krvi? Evo koje voće je najbolje jesti

Voće je bogato prirodnim šećerima, a također i vitaminima i vlaknima. Voćna salata zdrava je alternativa kada žudite za nečim slatkim. Samo je najbolje birati svježe voće, a ne voće konzervirano u šećernim sirupima.

Jedite manje porcije

Desert treba jesti u umjerenim količinama. Osobe s dijabetesom ne moraju nužno preskočiti desert u cijelosti, ali se mogu odlučiti za manji dio. Kada ga jedete, tražite manji dio kolača ili pite ili dijelite desert s prijateljem, kako bi mogli ograničiti unos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamijenite ugljikohidrate

Jednostavan način za ostavljanje mjesta za malo deserta je preskakanje škrobnog povrća ili drugih ugljikohidrata u obroku. Ne jedući ugljikohidrate za vrijeme glavnog obroka, možete izbjeći rast razine šećera u krvi jedući desert ubrzo nakon toga. Međutim, ovo bi trebali raditi jako rijetko jer je većina škroba u obroku, poput krumpira, vjerojatno hranjivija od deserta.

Sami kuhajte ili pecite desert

Tako točno možete kontrolirati što ćete staviti u desert. Možete zamijeniti sastojke: šećer s umjetnim zaslađivačima ili upotrijebiti brašno od cjelovitog zrna. Također, kupovni slatkiši i deserti često sadrže niz nezdravih aditiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay
Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Jedite tamnu čokoladu

Čokolada pomažu u kontroli razine šećera u krvi. Studija objavljena 2017. godine pokazala je da čokolada može imati prednosti za upravljanje simptomima dijabetesom tipa 2. Međutim, autori upozoravaju da mnogi proizvođači dodaju velike količine šećera, što može biti loše za osobe s dijabetesom. Dakle, konzumiranje tamne čokolade u umjerenim količinama može biti zdrav izbor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koristite umjetne zaslađivače umjesto šećera

Američka Agencija za hranu i lijekove odobrila je pet umjetnih zaslađivača: acesulfam kalij, aspartam, neotam, saharin i sukralozu. Nisu svi istog sastava i okusa. Na primjer, aspartam gubi svoj okus tijekom kuhanja. Međutim, ako zamijenite šećer umjetnim zaslađivačimal, to može pomoći smanjiti šanse za porast šećera u krvi.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo