Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ulomak iz knjige

Iscijelite svoj um: Dugoročan učinak depresije na pamćenje

Stručnjakinja za medicinsku intuiciju dr. Mona Lisa Schulz i Louise L. Hay autorice su nove inspirativne knjige

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 6.12.2019. u 14:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Knjiga "Iscijelite svoje um: Zdrav i sretan život uz pomoć medicine, afirmacije i intuicije" u izdanju Mozaik knjige vodi vas kroz brojne kompleksne životne situacije i nudi odgovore koje je moguće odmah primijeniti u praksi. Zato vam donosimo ulomak iz knjige u kojem možete vidjeti kako depresija dugoročno utječe na mozak.

Dugoročan učinak depresije na pamćenje

Imate li u svojemu životu naslage, nakupine tuge? Je li depresija trajan problem u vašemu životu? Ako jest, dugotrajna tuga, očaj, usamljenost i jad mogu narušiti zdravlje krugova pamćenja u vašemu mozgu. Nakon desetljeća razočaranja i tuge zbog obitelji, novca, braka, posla, djece ili čak neprestanih katastrofičnih zdravstvenih problema mogli biste osjećati da je vaše pamćenje samo magla. Mogli biste posjećivati liječnike i pitati: "Je li to doista normalno starenje?" Nakon suočavanja s hormonima, bilo estrogenom, DHEA-om ili kortizolom za adrenalni umor, da ne spominjem različite dodatke prehrani te ljekovite biljke, ipak biste mogli utvrditi da vaš um i vaše pamćenje nisu onakvi kakvi biste željeli da budu. Polagano kapanje depresije, desetljeća patnje, odbačenosti, melankolije i tuge možda su energetski i biokemijski poremetile vaše krugove pamćenja.

Image
Foto: Promo
Image
Promo

(Foto: Promo)

Razmotrite sljedeće osjećaje i misli. Pronalazite li se u njima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

MISLI I OSJEĆAJI: 

  • Proteklih sam desetljeća mnogo godina bio vrlo tužan i nesretan, ali sam nekako uspijevao izdržati.
  • Često osjećam da je moja budućnost uzaludna; ali nastojim tražiti rješenja za sustav um tijelo kako bih stvorio promjene.
  • Kad se osvrnem na svoju prošlost, na obitelj, financije, odnose ili posao, rastužim se i poželim da sam bio sposoban pronaći način da postignem sreću.
  • Otkako sam bio vrlo mlad, kad god je netko u mojoj blizini trpio bol ili patnju, najčešće sam se osjećao krivim, tužnim i potresenim ako nisam mogao pomoći.

TIJELO/PONAŠANJE

Upravo se čita

Image
VIKEND ZANIMLJIVOSTI

Znate li u kojem gradu se snimala serija CSI: Miami? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

  • Teško mi je prisjetiti se kad sam proživljavao duga razdoblja uzbuđenja, optimizma i veselosti, bez obzira na sve što činim kako bih pronašao sreću bivanjem u prirodi, tjelesnom aktivnošću, zabavom, filmovima, glazbom ili druženjem s prijateljima.
  • Lako se rasplačem. Najveći dio života mnogo sam vremena provodila plačući i mogla bih dodati da te suze nisu bile dobre.
  • Najveći dio života okružje me je lako uzrujavalo neovisno o tome jesu li riječ bila o gužvi, buci, intenzivnoj svjetlosti ili bilo što pretjerano stimulativnom.
  • Dugo mi je bilo teško donositi odluke.
  • Najveći dio života moje se tijelo osjećalo opterećeno umorom i iscrpljenošću.

Ako patite od umora, bezvoljnosti i mentalnog te fizičkog zamora koji prati dugogodišnju tugu i depresiju, mogli biste uvidjeti da vaše raspoloženje dijelom čini vaše pamćenje manje oštrim. Moguće je i da drugi elementi uzrokuju vaše probleme s pamćenjem. Nakon što pročitate sljedeći slučaj, pročitajte i druge dijelove. 

Ako se mnoge od spomenutih tvrdnji odnose na vas, u mozgu i tijelu možda imate poremećaje dopamina, norepinefrina, serotonina i drugih neurotransmitera raspoloženja. Molim vas, pročitajte prvo poglavlje o raspoloženju i razmislite o razgovoru sa stručnjakom koji vam može pomoći upravljati vašim raspoloženjima, kako ne bi postali izvor problema s pamćenjem koji je bilo moguće spriječiti. Pridružite mi se u sljedećem slučaju kako biste otkrili više rješenja koja će vam pomoći upravljati raspoloženjima i pamćenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kad se zabrinuti...

Krvarenje i sukrvica u trudnoći: na što obratiti pažnju i koji su mogući uzroci

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba