Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Medicinski postupci diljem svijeta

Istraživanje: previše nepotrebnih carskih rezova, histerektomija i krivih antibiotika

70 posto histerektomija u SAD-u, četvrtina zamjena koljena u Španjolskoj i više od pola antibiotika propisanih u Kini je neprimjereno

Image
Foto: Thinkstock
Hina/ 9.1.2017. u 13:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znanstvenici su proveli niz istraživanja diljem svijeta koja su pokazala da se liječenje i zdravstveni sustav rutinski previše ili premalo koriste, čime se stvara šteta, patnja i rasipanje koje se može izbjeći. 

Istraživanje je analiziralo razinu, uzroke i posljedice prekomjernog ili nedovoljnog iskorištavanja zdravstvenih usluga diljem svijeta. Pokazalo se da se oboje može dogoditi i u istoj državi, organizaciji ili zdravstvenoj ustanovi, na istom pacijentu. 

Istraživanje je naručio časopis Lancet, a provelo ga je 27 međunarodnih stručnjaka. Pokazalo je da su razine carskih rezova prevelike i da su česte kod žena koji ih uopće ne trebaju, dok upotreba steroida za sprječavanje preranih rađanja zaostaje 40 godina.

"Tragedija koja je zajednička bogatim i siromašnim zemljama je u tome što se koristi skupa i nekad nedjelotvorna tehnologija dok se zanemaruju jeftini i efikasni zahvati", napisali su istraživači u priopćenju o rezultatima svojeg istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje kako se godišnje izvede 6,2 milijuna nepotrebnih carskih rezova, od kojih je 50 posto u Brazilu i Kini.

Vikas Saini, jedan od glavnih istraživača, ističe kako su faktori koji utječu na neuspjeh u pružanju adekvatne zdravstvene usluge "pohlepa, različiti interesi i slaba informiranost". 

Upravo se čita

Image
kakva ljubavna priča!

Kristijan o svojoj zaručnici: 'Ludo sam zaljubljen! Upoznali smo se na sezoni prije sedam godina'

Njegova kolegica Shannon Brownlee dodaje kako "pacijenti i građani moraju shvatiti što je na kocki ako njihovi zdravstveni sustavi ne uspijevaju riješiti te probleme". 

"U SAD-u trošimo milijarde dolara koji bi trebali biti usmjereni na poboljšanje zdravlja nacije", smatra Brownlee.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Istraživači upućuju na studiju koja je pokazala da 57 posto pacijenata u Kini dobiva neprimjerene antibiotike, da je 16 do 70 posto histerektomija u SAD-u nepotrebno, kao i 26 posto zamjena koljena u Španjolskoj, te 34 posto u SAD-u.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon, ne prije

Bolne grudi nakon menstruacije: koji su mogući razlozi

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba