Istraživanje

Je li bolje biti mlađa ili starija mama?

Posljednjih godina sve više žena odgađa majčinstvo te rađa u kasnijoj dobi pa je i više istraživanja usmjereno na tu temu

Image
Foto: Pexels
Život i stil/ 14.3.2019. u 15:25

Prema novom istraživanju, djeca starijh mama bolje su prilagođena od djece mlađih majki. No prethodne studije pokazale su da mlađe mame imaju više energije za podizanje djece i više godina za uživanje s njima.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu European Journal od Developmental Psychology pratilo je 4,741 danskih mama različite dobi i njihovu djecu, procjenjavali su brojne čimbenike kada su njihova djeca imala 7, 11 i 15 godina.

Image
ZLATNE GODINE NOSE I ODREĐENI RIZIK

Rađanje u četrdesetima: bajka ili kaos? Otkrivamo kakve probleme 'kasna' trudnoća nosi sa sobom

Image
ZLATNE GODINE NOSE I ODREĐENI RIZIK

Rađanje u četrdesetima: bajka ili kaos? Otkrivamo kakve probleme 'kasna' trudnoća nosi sa sobom

Otkrili su da starije mame manje verbalno i fizički kažnjavaju svoju djecu, a i da njihova djeca imaju manje problema u ponašanju, socijalnim i emocionalnim vještinama. Također, su primjetili da ta djeca imaju bolji jezični razvoj i socijalne vještine nego djeca mlađih mama. To je vrijedilo bez obzira na druge čimbenike kao što su obrazovanje, financije i obitelj.

Prednosti mladih mama

Najnegativniji faktori koji su povezani s kasnijim majčinstvom su zdravlje i energija. Trudnoća i porođaj mogu biti teže za starije mame. Ali u razvijenom svijetu, prednosti medicine smanjuje puno tih negativnosti. A što se tiče argumenta kojima se ljudi često služe, a to je energija, to sve ipak ovisi o osobi. 

Naravno, postoji puno prednosti majčinstva u mlađoj dobi. Mlađim ženama lakše je na porođaju i puno se lakše oporavljaju. Mlađe žene imaju manje problema s neplodnošću, a ako se i pojavi taj problem imaju više vremena za liječenje.

Naravno mlađe mame imaju veću vjerojatnost za dulje uživanje u majčinstvu i da postanu bake, ali čak i prabake. Iako istraživanja pokazuju da su starije mame strpljivije sa svojom djecom, ali isto tako su pokazale da će se mlađe mame puno više igrati na podu s djecom. Puno im je lakše prilagoditi se novom životu s djetetom jer nisu toliko utvrdile svoju rutinu na poslu i u kući. 

Upravo se čita

Image
Zdravstveni problemi

Indira objavila fotografiju sa suprugom i otkrila: ‘Oboje smo ranjeni, mjesecima živim u boli’

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 14.3.2019. u 15:25

Više s weba

Pročitajte još

Image
nevidljiv

Vagus - lutajući živac zbog kojeg ne znate što vam je, a znate da vam je nešto...

Više s weba