Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
zdravo i fino

Jedete li heljdu? Jednu od najzdravijih namirnica na svijetu

Uz brojne zdravstvene blagodati, heljda je ukusna, jednostavna za pripremu i jeftina. Donosimo najvažnije činjenice o heljdi

Image
Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 21.10.2019. u 13:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sve više ljudi pokušava izbjeći žitarice pa u prehranu uvode voće i namirnice poput batata, ali i "lažnih žitarica". Iako ne pripada skupini žitarica, heljda podsjeća na njih i koristi se na sličan način, ali posljednjih godina postaje sve popularnija. Heljdino brašno koristi se za izradu kruha i peciva, a sve je popularnija među osobama koje su osjetljive na gluten.

Heljda je bez glutena i sigurna za one koji imaju celijakiju i osjetljivi su na gluten. Studije pokazuju da čak i u visokoj koncentraciji heljdino brašno i njegovi pročišćeni proteini nemaju imunološke reakcije za bolesnike sa celijakijom, piše Huffpost.

Image
Foto: www.pixabay.com
Image
www.pixabay.com

(Foto: www.pixabay.com)

Bogata je mnogim mineralima u tragovima, uključujući mangan, magnezij i bakar. Dobar je izvor vitamina iz skupine B: vitamin B6 ili pantotenska kiselina, niacin (vitamin B3), folata, tiamina (vitamin B1) i holina. Sadrži vlakna koja snižavaju šećer u krvi nakon obroka, a pomažu kod mršavljenja, smanjuju želju za hranom i pomaže kod dijabetesa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Heljda Sadrži flavonoide koji su važni za zdravlje srca i krvotoka. Uz izrazite prehrambene blagodati, heljda je tradicionalno cijenjena kao hrana za izgradnju krvi. Moderna znanost pripisuje ovu drevnu reputaciju visokim udjelima antioksidativnih polifenola u heljdi - posebno rutinu (bioflavonoidu) koji podupire krvožilni sustav i pomaže u spriječavanju ponavljajućih krvarenja uzrokovanih oslabljenim krvnim žilama, kao kod hemoroida i proširenih vena. Konačno, rutin djeluje kao ACE inhibitor i doprinosi sposobnosti heljde kod smanjenja visokog krvnog tlaka.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba