Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
druga strana sporta

Jeste li znali da možete biti alergični na tjelovježbu?

Uz brojne laži izrečene samima sebi kada nam se ne da vježbati, ova bi bila najluđa da nije - istina!

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 26.9.2017. u 15:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Boli vas glava, umorni ste, nemate energije, nemate vremena - brojne su isprike koje svatko od nas ima u rukavu kada mu se ne da odraditi trening. No, intimno, svi mi znamo da su to čiste laži i dasmo jednostavno - lijeni. Ali, što biste rekli kada bi vam netko kazao da je alergičan na sport? Vjerojatno biste se s nevjericom nasmijali...

I bili biste - u krivu. Zaista postoji alergija na tjelovježbu. Zove se vježbanjem inducirana anafilaksija i pogađa 50 od 100.000 ljudi. Prvi put je zabilježena 1979. godine. Liječnici još uvijek ne znaju što joj je točan uzrok, no često je rezultat kombinacije prehrane i vježbanja.

Primjerice, Huffington Post piše o mladiću Joieju O'Laeryju koji je jedne večeri otišao na pizzu, a zatim u teretanu. Nakon pola sata treninga oči su mu počele suziti, lice mu je nateklo i nije mogao disati. Hitno je odvezen u bolnicu gdje su mu liječnici dijagnositicrali induciranu anafilaksiju. 

"Postoji niz stvari koje bi mogle biti okidači, a ponekad je to samo vježbanje", objašnjava alergologinja Castells. Dodaje i kako količina vježbanja potrebna da netko doživi alergijski napadaj varira od osobe do osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Onima koji su u dobroj formi treba više vježbanja da dođe do alergije. Skoro sve vrste tjelovježbe mogu izazvati anafilaksu, no ne i plivanje", dodala je. 

Čitajte još:

Upravo se čita

Image
SVAKA ČAST

Željka Mateša je nova zvijezda TikToka! Za RTL.hr kaže: 'Na ovo su me potaknuli kupci u trgovini'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
stiže roda

Što znači lažna menstruacija i kako je razlikovati od prave

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba