Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
potaknite tijelo

Joga za plodnost: položaji koji stimuliraju reproduktivne organe

Joga za plodnost bazira se na položajima u kojima se potiče rad jajnika i cirkulacija u maternici. Sjedenje loše utječe na organe zdjelice, stoga su ove vježbe dobre za zdravlje žene općenito

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 29.5.2017. u 11:01
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Joga blagotvorno djeluje na cijelo tijelo pa tako i na reproduktivne organe. Brojne asane potiču cirkulaciju u zdjelici što pomaže regulaciju hormona i osigurava veće šanse za začeće. Joga za plodnost podrazumijeva brojne asane u kojima se radi na organima abdomena. 

Joga za plodnost - asane koje blagotvorno djeluju na preproduktivne organe

  • Pawanmuktasana - privlačenje nogu glavi - vrlo opuštajuća i jednostavna asana u kojoj se masiraju unutarnji organi zdjelice i probavni sustav. Potiče cirkulaciju te ublažava PMS, stimulira rad reproduktivnih organa
  • Paschimottanasana - položaj štipaljke. Izravnamo kralježnicu, stisnemo bedrene mišiće i zategnemo nožne prste (koljena nemojte potpuno zaključati). Ramena pošaljemo iza i spustimo ih. Pri udahu izravnavamo kralježnicu, zamišljajući kao da nas netko poteže za vrh glave. Bradu malo prema dolje pošaljemo kako bi istegnuli vrat. Pri izdisaju idemo u pregib, ali pazimo da se mišićima trbuha privlačimo k bedrima, a rukama se samo malo pomažemo. Na kraju spustimo glavu. Ostanemo u položaju pet udaha i izdaha, uz to da pri svakom udahuidzužimo, baerm u mislima kralježnicu, a pri svakom izdahu još se malo spustimo. Na kraju se udahom dignemo u početni položaj. 
  • Bandha Sarvangasana - podržani most. Lezite na pod, savinite koljena, a potkoljenice privucite tijelu. Noge su u širini kukova. Zategnite trbušne mišiće i dignite se od poda. Ruke spojite ispod, pokušajte spojiti i lopatice, otvorite prsni koš, vrat izvucite da nema pritiska u njemu. Ovdje je važno truditi se opustiti mišiće stražnice, držati se trbušnim mišićima i ne propadati. Ostanite u ovom položaju pet udaha i izdaha.Spustite se, namjestite poziciju pa ponovite vježbu. 
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

  • Viparita karani - polustoj na ramenima ili položaj polusvijeće, za početnike noge uza zid - u ovoj asani stimulira se rad štitnjače - najveće žlijezde u tijelu koja upravlja hormonima i metabolizmom. 
  • Baddha konasana - položaj leptira. U ovom položaju otvaraju se kukovi i masiraju organi zdjelice, odnosno potiče rad jajnika. Dok ste u ovom položaju možete si izmasirati tabane. 

Dobar je stvar da joga za plodnost uključuje jednostavne položaje, primjerene i početnicima. Stoga, uvrstite i ove vježbe u svoju svakodnevicu. One ne samo da stimuliraju reproduktivne organe nego blagotvorno djeluju i na kralježnicu te na crijeva. Treba ngalasiti da se položaji u kojima je tijelo u inverziji ( olusvijeća, most, noge uza zid) ne prakticijraju za vrijeme mjesečnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Naravno, ukoliko imate problema s plodnošću posavjetujte se sa svojim ginekologom. Vježbe i zdrava prehrana pomoći će vam na putu da postanete majka.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
INTERVJU ZA RTL.HR

Hana Sokač iz 'Života na vagi' o nevjerojatnoj transformaciji: 'Promijenila sam baš sve, kroz tijelo gradim zdravlje'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
čaj umjesto kave

Anksiozni ste i imate panične napadaje? Možda je kofein problem

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba