novost na jelovniku / Još jedan savjet starijima kako produljiti život

Image

Tako bi osobe u toj životnoj dobi mogle smanjiti rizik od ukupne smrtnosti do 27 posto i oko 35 posto kada je riječ o srčanožilnim bolestima, ocjenjuju istraživači sa Sveučilišta Harvard u Massachusettsu i sa Sveučilišta države Washington.

2.4.2013.
9:58
VOYO logo

Šezdesetpetogodišnjaci i oni stariji, koji u krvi imaju povišenu razinu omega 3 žive u prosjeku 2,2 godine dulje od onih s nižom razinom tih masnih kiselina kojima su bogate neke vrste riba poput lososa, ističe se u studiji objavljenoj u ponedjeljak.

Tako bi osobe u toj životnoj dobi mogle smanjiti rizik od ukupne smrtnosti do 27 posto i oko 35 posto kada je riječ o srčanožilnim bolestima, ocjenjuju istraživači sa Sveučilišta Harvard u Massachusettsu i sa Sveučilišta države Washington.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riba bogata masnim kiselinama odavno se smatra zdravom hranom, ali se mali broj istraživanja dosad bavio blagotvornim djelovanjem omega 3 na zdravlje starijih osoba", rekao je Dariush Mozaffaris, znanstveni suradnik za epidemiologiju na Sveučilištu za javno zdravstvo na Harvardu, koautor studije.

"Rezultati istraživanja potvrđuju važnost dovoljne razine omega 3 u krvi za zdravlje srca i krvnih žila te navodi na zaključak da u poznijoj životnoj dobi ti korisni učinci mogu produljiti život", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su proučavali statističke podatke za šesnaestogodišnje razdoblje kojim su obuhvatili 2.700 šezdesetpetogodišnjaka i osoba iznad te dobne granice u SAD-u koji su sudjelovali u dugoročnoj studiji o kardiovaskularnom zdravlju što ga je proveo Nacionalni institut za zdravlje (NIH).

Sudionici su dolazili iz triju država (Sjeverna Karolina, Maryland i Pennsylvania) i na početku istraživanja su uglavnom bili zdravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori su htjeli rasvijetliti djelovanje masnih kiselina na zdravlje tako što su analizirali biomarkere u krvi odraslih osoba koje nisu uzimale dodatak hrani s omega 3 iz ribljeg ulja.

Tako su mogli ocijeniti mogući učinak redovite konzumacije ribe na više uzroka smrtnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija je objavljena na internetskoj stranici časopisa Annals of Internal Medicine.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo