Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
vodič za roditelje

Kako odabrati i gdje pronaći najbolju školsku torbu za vaše dijete

Polazak u školu najuzbudljiviji je trenutak djetinjstva, što govori i činjenica da se vjerojatno svatko od nas sjeća prvog dana u školskim klupama i pamti svoju prvu školsku torbu

Image
Foto: Promo
Promo/ 27.8.2018. u 10:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Danas se, više no ikad, pozornost pridaje kvaliteti školskih torbi. Pazi se da torba koju će dijete svakodnevo nositi na svojim leđima bude što lakša i anatomski prilagođena.

Za razliku od prijašnjih godina, kada su roditelji morali potegnuti do Austrije ili Njemačke kako bi nabavili kvalitetnu torbu, sada i na hrvatskom tržištu mogu naći više od tisuću raznih modela torbi i ruksaka. 

shimmer fallback
Foto:
shimmer fallback

(FOTO: Promo)

Cijene se kreću od stotinjak pa sve do vrtoglavih tisuću i petsto kuna, ponekad i više. Znajući da cijena ne garantira uvijek i kvalitetu, roditelji se prilikom kupovine školskih torbi najčešće raspituju među prijateljima i educiraju putem interneta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Torbe se, u principu, tradicionalno biraju prema spolu. Najčešći kupac školskih torbi su žene, odnosno mame, a njihov odabir ovisi o preferencijama djeteta u kombinaciji s racionalnim kriterijima. Ako majka kupuje torbu za dječaka, uglavnom bira sportske motive i na odabir ima puno različitih varijanti i funkcija, dok je s djevojčicama malo kompliciranije. One pretežno biraju torbe s određenim motivom, poput Hello Kitty ili Gorjuss pa u tom slučaju majke imaju jako sužen odabir među torbama koje bi trebale zadovoljiti sve njihove kriterije", ispričao je Zvonko Čubrić, jedan od suvlasnika knjižara Hoću knjigu, na panelu o školskim torbama, održanom u najvećoj knjižari u Hrvatskoj, Hoću knjigu Megastoreu u zagrebačkoj Bogovićevoj 7.

shimmer fallback
Foto:
shimmer fallback

(FOTO: Promo)

Kako odabrati školsku torbu? 

"Dobra školska torba osigurava pravilno držanje učenika prilikom njenog nošenja. Najveći zdravstveni problem povezan s nepovoljnim utjecajem nošenja školskih torbi je nepravilno držanje tijela što uzrokuje bol najčešće u donjem dijelu leđa, vratu i ramenima te umor lokomotornog sustava.

Stoga kod odabira školske torbe valja paziti da ona bude što lakša, da se nosi na oba ramena, da je u što višem položaju na leđima djeteta, odnosno da ne visi nisko na leđima, te da bude što bliže leđima", objašnjava kineziologinja Lana Novota te dodaje kako su torbe na kotačiće odličan izbor za djecu slabije konstitucije, nižeg rasta i kilaže kojima nošenje teške torbe stvara preveliki pritisak na kralježnicu i njene strukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Danas je preporučena težina školske torbe do 15% težine tijela djeteta, a neka istraživanja i preporuke ukazuju da težina torbe ne smije prelaziti ni 10% tjelesne težine djeteta. Kod prvašića koji u prosjeku ima 24 kilograma, torba ne bi smjela biti teža od 3,6 kg, ako pratimo preporuku da školska torba teži do 15% tjelesne mase, odnosno 2,4 kg prema strožem kriteriju od 10% tjelesne mase djeteta. Ostvarenje ovih preporuka je i više nego upitno u Hrvatskoj, jer u stvarnosti težina torbe prvašića prelazi 6 kg, a prema nekim mjerenjima je teža čak i od 7 kg.

"Umjetnost je napraviti torbu sa svim sigurnosnim funkcijama, a da teži samo kilogram ili manje. Dok su se torbe nekad radile s metalnim potpornjima za leđa, današnje torbe u sebi imaju kaširane kartone koji su istovremeno tvrdi i lagani. Nepisano je pravilo da torbe moraju imati reflektirajuće materijale sa svih strana, a dobro je znati i da većina dobavljača nudi garanciju od minimalno godinu dana. Svakako bih poručio roditeljima da torbe odaberu na mjestu na kojem mogu dobiti sve relevantne informacije i savjete, što često nije slučaj s velikim trgovačkim centrima", zaključio je Zvonko Čubrić. 

shimmer fallback
Foto:
shimmer fallback

(FOTO: Promo)

Nakon panela održana je modna reija na kojoj su predstavljeni najatraktivniji modeli školskih torbi brendova Disney, Star Wars, Cars, Frozen, Herlitz, Santoro, Belmil i Target, te školskog pribora M&G i Profil Klett.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Promo/ 27.8.2018. u 10:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču