Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
kolesterol i hrana

Koliko jaja dnevno smijemo pojesti?

Do nedavno su se jaja smatrala nezdravom hranom zbog visokog kolesterola i većeg rizika od srčanih bolesti

Image

Jaja su nutritivno bogata namirnica s malo kalorija. Jedno veliko jaje ima 72 kalorije i čak šest grama proteina.

Foto: Pexels
Život i stil/ 12.9.2019. u 11:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Činjenica da žumanjak jaja sadrži visoku razinu kolesterola bio je glavni uzrok problema i toga što su se jaja proglašavala nezdravima. Smatralo se da konzumiranje kolesterola značajno podiže razinu kolesterola u tijelu, što može povećati rizik od srčanih bolesti. Istraživanje je, međutim, pokazalo da jaja ne povećavaju rizike za bolesti srca, prenosi Medical News Today.

Kolesterol je masna tvar koja je neophodna za funkcioniranje organizma, količina u tijelu ne ovisi samo u unosu putem hrane nego i tome koliko ga tijelo proizvodi. Oko 80 posto kolesterola se stvara u jetri, a oko 20 posto unosi se hranom. Znanstvenici sada razumiju da kolesterol unesen hranom ima mali utjecaj na razinu kolesterola u tijelu. 

Dobar i loš kolesterol

Način na koji se kolesterol prenosi u tijelu određuje kakav utjecaj će imati. Postoji LDL i HDL kolesterol koji je odgovoran za skupljanje kolesterola koji više nije potreban u tijelu. S druge strane LDL prenosi kolesterol u područja gdje je potreban. Jako povišena razina LDL kolesterola znači da može doći do nagomilavanja kolesterola na stijenkama arterija. 

Dobrobiti koje nam donosi konzumiranje jaja

Jaja sadrže relativno visoku razinu kolesterola, ali nemaju veliki utjecaj na njegovu razinu u tijelu. Visoki su izvor proteina, a sadrže minerale i vitamine: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
  • vitamin A
  • vitamin B i B12
  • vitamin D
  • folate
  • jod

Jaja su ukusna i lako ih je uključiti u uravnoteženu prehranu. Najbolji način za konzumiranje jaja je kuhanje i poširanje bez soli. Jaja koja su obogaćena omega-3 masnim kiselinama i dobivena na farmama slobodnog uzgoja su najzdravija.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(Foto: Pexels)

Upravo se čita

Image
ŽIVOT PIŠE VELIKE PRIČE

Najpoznatija dadilja scenarij za seriju napisala je zbog PTSP-a, tragičan događaj za Fran Drescher bio je ključan!

Konzumiranje između jednog i tri jaja na dan može imati nekoliko zdravstvenih dobrobiti, ali to ovisi od osobe do osobe. Kod ove količine ljudi mogu očekivati minimalan utjecaj na razinu kolesterola. Istraživači nisu sigurni postoji li gornja razina koliko čovjek može pojesti jaja dnevno, kažu da je potrebno više dodatnih istraživanja. Važno je naglasiti da ako osoba nema zdravstvenih poteškoća može jesti jaja u umjerenim količinama.

Velika istraživanja pokazala su da konzumiranje jaja ne povećava rizik od srčanih bolesti. Osim toga, ako nema posebnog upozorenja od liječnika osoba ne treba izbjegavati jaja. Također, trovanja hranom sve su manja kako se podižu standardi sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
a nisu noćne more

Budite se s intenzivnim otkucajima srca? Ovo su najčešći razlozi zašto vam se to događa

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba