Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Fino i povoljno

Konzervirana riba kao zdrav i ekološki održiv izvor proteina

Konzumacija konzervirane ribe smanjila se razvitkom modernih tehnologija smrzavanja i transporta, no u posljednje vrijeme se sve češće može pronaći na jelovnicima

Image
Foto: pixabay
Život i stil/ 15.2.2020. u 9:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U mediteranskoj prehrani riba je jedan od glavnih izvora proteina, a sadrži i mikronutijente poput omega-3 masnih kiselina i vitamina D. No tune, lososi, orade i ostale ribe koje se često nalaze na našem jelovniku u posljednjih su nekoliko godina opasno ugrožene zbog prekomjernog izlovljavanja. 

Prema izvješću Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda iz 2018. godine, 33% svjetske morske populacije je prekomjerno izlovljeno, dok je gotovo 60% na samoj granici izlovljenosti. Tek je 7% vrsta sigurno od prekomjernog izlovljavanja, a među njih spadaju manje ribe poput skuše, papaline i inćuna

Ovaj problem prepoznali su i brojni svjetski restorani pa se tako na njihovim menijima sve češće može pronaći konzervirana riba. 

Image
Foto: pixabay
Image
pixabay

(FOTO: pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zašto konzervirano?

Nejčešće vrste koje se konzerviraju su upravo one koje su najsigurnije od prekomjernog izlovljavanja. Osim što su te vrste ekološki prihvatljiviji izbor, sadrže manje štetnih tvari poput žive i teških metala. Te tvari akumuliraju se kroz hranidbeni lanac što znači da velike ribe koje se hrane manjima u sebi zadržavaju veće količine štetnih tvari. 

Još jedna prednost konzervirane ribe je to što se lako skladišti, a kvalitetu može zadržati do čak 7 godina. 

Upravo se čita

Image
'To je koncentracijski logor'

Mučna ispovijest ratnog zarobljenika: 'Davali su nam 30 sekundi za jelo, tretirali su nas kao životinje'

Kako prepoznati kvalitetnu konzerviranu ribu?

Riba u konzervi trebala bi biti cijela ili u obliku fileta, ne u komadićima, jer je cijela riba manje procesirana. Najzdraviji oblik konzerviranja je u maslinovom ulju, a najbolje bi bilo da riba nije ulovljena mrežom nego upecana. Ako se za lov koristi mreža, u njoj mogu zapeti i umrijeti mnoge vrste morskih bića koje nisu za konzumaciju. Bitno je obratiti pažnju i na cijenu. Iako veća cijena ne znači uvijek kvalitetniji proizvod, većinom se u konzerve vrlo niske cijene stavljaju manje kvalitetne ribe. 

Image
Foto: pixabay
Image
pixabay

(FOTO: pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako pripremati konzerviranu ribu?

Ako se radi o kvalitetnoj ribi, mnogo pripreme nije potrebno. Možete ju jesti sa svježim povrćem i krekerima kao lagani obrok te dodati u salatu ili na tjesteninu. Ako ribu želite jesti toplu, dobra je ideja popržiti ju na tavi s malo sušenih rajčica, kapara i špinatom te sve zajedno poslužiti uz tostirani kruh. Ako je riba u konzervi u kvalitetnom maslinovom ulju, nemojte ga baciti nego njime začinite salatu

Image

plava riba reprezentativne vrste

Foto: Thinkstock
Image

plava riba reprezentativne vrste

Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Život i stil/ 15.2.2020. u 9:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
nikad dosta tikvica

Ručak za 15 minuta: Tri brza i fina recepta s tikvicama za ljetne dane

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba