Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
smanjite kofein

Kratko vježbanje poboljšava pamćenje, ali i pomaže u odvikavanju od kave

Jedna od najčešćih nuspojava odvikavanja od kofeina su uporne glavobolje. Ostali simptomi su umor i smanjena budnost

Image
Foto: Pexels
Život i stil/ 23.1.2020. u 17:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Razmišljate o odvikavanju od kofeina, ali zabrinuti ste zbog štetnih učinaka? Istraživači su možda našli brz i višestruko koristan način da poboljšate pamćenje bez kofeina. Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Nature Scientific Reports otkrilo je da samo 20 minuta vježbanja može ojačati vaše pamćenje čak i bolje od šalice kave.

Istraživači iz Laboratorija za vježbanje i psihologiju na Sveučilištu Western testirali su ispitanike prvo procjenjujući memoriju s kofeinom i bez kofeina. Nakon toga, sudionici su ili konzumirali kofein ili vježbali, piše MBG Movement.

Dvanaest sati kasnije ponovno je procijenjena njihova radna memorija, a također su izvijestili o simptomima povlačenja kofeina. Vježbanje i kofein poboljšali su radnu memoriju, ali dodatna korist smanjila se s manjim unosom kofeina.

Kako radi radna memorija?

Pomaže u kontroli načina na koji pamtimo i pohranjujemo znanje, što je važno za svakodnevne aktivnosti poput čitanja knjige ili kupovine u trgovini. Dok su prethodna istraživanja pokazala da kofein ili tjelovježba mogu pomoći pamćenju, ova je studija bila prva koja je usporedila ove dvije stvari. Kofein je snažno povezan s pojačanim pamćenjem, a posebno je kava povezana s sprječavanjem opadanja kognitivnih funkcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(Foto: Pexels)

Na kraju je ovo istraživanje utvrdilo da je 20-minutni brzi hod zapravo bolji kako za ljude koji su redovito konzumirali kofein, tako i ljude koji nisu. Što znači da je vježbanje jako važno za pamćenje.

Upravo se čita

Image
OD PON DO PET

Što vas danas očekuje u seriji 'Miriše na ljubav'? Serkan Edi objašnjava da nije spreman biti otac

Odvikavanje od kofeina

Ne samo da nam ovo istraživanje pokazuje da samo 20 minuta vježbanja može imati ozbiljnu dobrobit na naša sjećanja, nego pokazuje i da može pomoći ako želite odviknuti od kofeina i umanjiti negativne učinke odvikavanja. Jedna od najčešćih nuspojava odvikavanja od kofeina su uporne glavobolje. Ostali simptomi su umor i smanjena budnost.

Endorfini koji se oslobađaju tijekom vježbanja mogu pomoći kod ublažavanja tih simptoma, jer je poznato da poboljšavaju raspoloženje. Ako želite odviknuti od kofeina, čajevi i vježbanje mogu vam pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kako ga prepoznati

Simptomi srčanog udara: najvažnija je brza reakcija

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba