prema nutricionistu / Lijek i začin: Cimet nas štiti od prehlade, ali i smanjuje razinu šećera u krvi

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Neki ljudi vjeruju da cimet ubrzava metabolizam i način na koji tijelo pretvara gorivo u energiju

19.12.2019.
16:30
Thinkstock
VOYO logo

Cimet je omiljeni zimski začin i to s razlogom. Osim što fino miriše i ima divan okus, grije sve od čokolade od vašeg srca. Cimet ima velike zdravstvene dobrobiti pa ako ga do sada niste koristili sada ćete početi.

Pripada obitelji Lauraceae i dolazi iz Indonezije, Indije i Šri Lanke, a koristili su ga Feničani i stari Egipćani, a bio je jako popularan i tijekom Srednjeg vijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jača imunitet

"Bez obzira uzima li se u obliku kore, esencijalnog ulja, praha ili kao dodatak, cimet djeluje antioksidativno, protuupalno, antimikrobno, pojačava imunitet te štiti od raka i srčanih bolesti", kaže savjetnica za prehranu Stephanie Papadakis za Bustle. Čak i malo cimeta može pomoći u zaštiti od nekih bolesti i u poboljšanju razine šećera u krvi kod osoba koje imaju dijabetes.

Začin "ima sposobnost snižavanja razine šećera u krvi i poboljšanja osjetljivost na hormon inzulin, što pomaže održavanju razine šećera u krvi", dodaje dalje. Cimet ima sposobnost blokiranja aktivnosti nekoliko probavnih enzima koji usporavaju apsorpciju šećera u krvotoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay
Image
Foto: Pixabay

(Foto: Pixabay)

Neki ljudi vjeruju da cimet ubrzava metabolizam odnosno i način na koji tijelo pretvara gorivo u energiju. Papadakis je objasnila da ne postoje istraživanja koja podupiru tezu o ubrzavanju metabolizma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobar za vrijeme prehlada

Postoje i druge zdravstvene koristi ovog začina. Cimet je prirodni osvježivač daha, a može pomoći i tijekom zime kada koža postaje suha i osjetljiva. Zbog antibakterijskih i antimikrobnih svojstava može pomoći kod iritacija, osipa, alergijskih reakcija i infekcija.

Kako onda najbolje uživati ​​u ovom začinu? Papadakis predlaže da ga pospete na gotovo sve: kavu, čaj, pecivo ili zobenu kašu. Iako je cimet zdrav, nemojte ga uzimati iz bočice ili sa žlicom jer može doći do gušenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo