Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Perinealna masaža

Masaža međice u trudnoći: povećava elastičnost i priprema za porod

Masaža međice služi pripremi tkiva međice na širenje koje se događa tijekom poroda i smanjuju potrebu za epiziotomijom

Image
Foto: Pexels
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Novija svjetska istraživanja pokazuju da se broj epiziotomija smanjuje ukoliko masaža međice postaje dio pripreme trudnice za porođaj, a i liječnici porodničari i babice sve više primjenjuju ovu tehniku masaže i tijekom poroda. Da bi se poboljšala elastičnost međice, preporučuje se u zadnjim tjednima trudnoće, otprilike nakon 34. tjedna (34-36. tjedna), raditi perinealnu masažu.

Masaža može pomoći u sprječavanju pucanja međice kod prvorotkinja i smanjiti potrebu za epiziotomijom tijekom njihovog vaginalnog poroda. Naime, Cochrane izvješće procijenilo je utjecaj masaže međice na potrebu izvođenja epiziotomije i učestalost boli u području međice nakon poroda. Izvješće je usporedilo vrijednosti podataka četiri studije koje su proučavale rezultate masaže međice u 2497 žena.

Masaža međice služi pripremi tkiva međice na širenje koje se događa tijekom poroda. Pokazalo se da su žene koje su izvodile masažu međice imale 15% manju učestalost epiziotomije u odnosu na one koje ju nisu izvodile. Također, žene koje su izvodile masažu, ako su i imale epiziotomiju, manje su se žalile na bol u području međice 3 mjeseca nakon poroda, u odnosu na one koje nisu izvodile masažu.

Trudnice je potrebno informirati o tome kako se izvodi masaža međice i o njezinim mogućim dobrobitima. Uobičajeno se koriste biljna ulja ili lubrikant koji djeluju na povećanu elastičnost i pripremu međice za porod, te olakšavaju masažu. U tu svrhu su najsigurnija ulja badema, jojobe ili marelice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto:
Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
INTERVJU ZA RTL.HR

Hana Sokač iz 'Života na vagi' o nevjerojatnoj transformaciji: 'Promijenila sam baš sve, kroz tijelo gradim zdravlje'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što možete napraviti

Postoji li prirodni lijek za ciste na dojkama?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba