Što je istina, a što mit?

Mitovi o bebama koji mogu napraviti više štete nego koristi

Jedan stvar s kojom ćete se sigurno suočiti kad postanete roditelj su beskrajni savjeti koje nude dobronamjerni rođaci i prijatelji (a ponekad i stranci). Što je od toga istina, a što mit?

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 27.6.2017. u 8:00

1. Bebe trebaju vodu kad je vruće

Nije istina. Bebe, poput djece i odraslih, trebaju ostati hidratizirane. U nekim slučajevima, pedijatar može preporučiti davanju bebama oralnu rehidracijsku otopinu. No, većinu vremena, tekućina bi trebala doći iz majčinog mlijeka ili formule.

Budući da beba još uvijek nema potpuno funkcionalne bubrege, njeno tijelo nije spremno izlučiti vodu. Kao rezultat, može doći do neravnotežu elektrolita i natrija. Dijete može početi povremeno pijuckati vodu oko šest mjeseci starosti, ali prvo provjerite sa svojim pedijatrom. 

2. Izbijanje zubića razlog je povišene temperature

Opasnost u nekim mitovima je da roditelji mogu zanemariti pravi problem. Istraživanja nisu pokazala jaku vezu između izbijanja mliječnih zubića i temperature. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

"Roditelji obično primjete da se sa djetetom nešto događa, razdražljivo je, loše spava, nemirno je i  plačljivo. Ponekad se uz promjenu ponašanja, može javiti i blago povišena temperatura pa i proljev", objašnjava Ivana Cekić, dr.med.dent. Zapamtite, blago povišene temperatura može biti znak ozbiljne infekcije.

3. Hodalice su siguran način kojim ćete pomoći bebi da prohoda ranije

Neka istraživanja sugeriraju da hodalice mogu usporiti sposobnost bebe da sama hoda. Također, povećana mobilnost često je problem. Dijete u hodalici može brzo i neočekivano pasti, čak i pod roditeljskim zaštitom.

Upravo se čita

Image
potresne snimke

Objavljene audiosnimke Matijanićevih poziva: 'Ako za pet dana budete i dalje imali fibru i teže disali, dođite'

Hodalice mogu i negativno utjecati na motorički razvoj djeteta, a i ponekad uzrokovati različite torzijske deformacije ekstremiteta. Pustite hodanje da ide svojim prirodnim tijekom.

4. Obloge za dječje krevetiće zaštiti će bebinu glavu dok spava

Možete koristiti obloge jer mislite da će bez njih beba udariti glavom u krevetić i ozlijediti se, no to baš nije tako. Dijete nema dovoljnu snagu da uzrokuje ozbiljne ozljede na rešetkama krevetića.

No, rizik od gušenja ili iznenadnog sindroma dojenačke smrti (SIDS) zbog odbojnika za dječje krevetiće je visok. Zbog toga, najbolje je izbacite obloge i svu mekanu posteljinu.

5. Određeni videozapisi mogu pomoći djeci da prije počnu učiti

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Istraživanja su pokazala da posebno razvijeni programi mogu pomoći djeci da uče, ali u dobi od dvije i više godina. Video može stvoriti vrstu ovisnosti kod beba. Možda vam se čini da beba gleda filmić sa zanimanjem i pažnjom, no zbog njih može doći do zastoja u jezično-govornom razvoju. Previše vremena pred ekranima nikad nije dobro - neovisno o dobi.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 27.6.2017. u 8:00

Više s weba

Pročitajte još

Image
nevidljiv

Vagus - lutajući živac zbog kojeg ne znate što vam je, a znate da vam je nešto...

Više s weba