težak san

Mogu li vam ugljikohidrati prije spavanja pomoći da lakše zaspite?

Jeste li ikada pojeli 'tonu ugljikohidrata', a zatim poželjeli odmah leći u krevet? Mogu li nam pomoći da lakše zaspimo? Evo što kaže stručnjakinja

Image
Foto: www.profimedia.hr
Život i stil/ 15.7.2019. u 15:00

"Možda već znate da su ugljikohidrati, jedan od tri makronutrijenata (ostala dva su proteini i masti), prvi izvor energije u tijelu, ali konzumiranje ugljikohidrata, posebno noću, može vam pomoći da brže zaspite" kaže dr. Rizwana Sultana s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Teksas.

"Ugljikohidrati brzo podižu vaš šećer u krvi i pomažu kad treba zaspati", rekla je dr. Sultana. "Također pojačavaju i vaš triptofan (esencijalna aminokiselina koja dovodi do proizvodnje melatonina, prirodnog hormona koji vam pomaže da zaspite) i razine serotonina", dodaje. 

Iako vam ugljikohidrati mogu pomoći da zaspite, postoji nekoliko stvari na koje trebate paziti. "Morate biti oprezni u konzumiranju ugljikohidrata i odlaska u krevet jer to može dovesti do povećanja tjelesne težine i poremećaja spavanja kao što su apneja", objasnila je. Kako bi to zaobišli, dr. Sultana preporučuje konzumiranje "umjerene količine složenih ugljikohidrata kao što su cjelovite žitarice".

Image

spavanje

Foto: Pexels
Image

spavanje

Pexels

(Foto: Pexels)

Hrana koja može pomoći da bolje zaspite

Ugljikohidrati nisu jedina hrana koja može poboljšati vaš san. "Hrana kao što je riba, koja je bogata vitaminom B6, pomaže u proizvodnji melatonina", rekla je te dodala da su banane također odličan izbor jer sadrže visoke razine magnezija i kalija koje mogu pomoći u opuštanja mišića. Hrana bogata kalcijem kao što su jogurt, sir i kelj također su dobri za spavanje jer potiču melatonin.

Orašasti plodovi su još jedna velika mogućnost jer imaju visoku razinu magnezija i triptofana. "Sve u svemu, hrana bogata triptofanom, serotoninom, kalcijem, magnezijem i B6 može pomoći u boljem spavanju", rekla je dr. Sultana za Popsugar. Na kraju ćete vjerojatno više morati eksperimentirati s hranom koja vam najviše odgovara i poboljšava san.

Upravo se čita

Image
'zdravstvo se raspada'

Vidović Krišto proziva Plenkovića: 'Hitna je diskutirala s Matijanićem, a Jandrokovića su vozili na snimanje pluća'

Život i stil/ 15.7.2019. u 15:00

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Više s weba