Uz malo kalorija / Može li bolje: Dinja je idealno ljetno osvježenje, a još je i zdrava

Image
Foto: Thinkstock

Slatka, sočna kriška dinje pravo je osvježenje u toplim ljetnim danima

24.7.2018.
16:50
Thinkstock
VOYO logo

Dinja ima veliku količinu vode (oko 90 posto), no to ne  znači da ovaj popularni plod nema hranjivu vrijednost.

Image
profinjen obrok /

Sir i voće se vole: par cool ideja kako upariti voće sa sirom

Image
profinjen obrok /

Sir i voće se vole: par cool ideja kako upariti voće sa sirom

Zapravo, dinja je puna hranjivih tvari: vitamina A (u obliku beta-karotena), kao i vitamina C i dobar je izvor minerala kalija. Još jedna prednost je što je narančasto meso puno okusa, ali sadrži malo kalorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinja pripada obitelji tikvica, koja uključuje i lubenicu, kao i bundeve, tikvice i krastavce.  Odabir svježe dinje može biti težak jer ne možete vidjeti unutar dinje. Ali, svježina je ključna za slatki okus voća. Podignite ju i ako imate osjećaj da je teža nego što ste očekivali, vjerojatno je zrela. Zrela dinja treba mirisati slatko kad ju stavite pored nosa, a vi bi trebali biti u mogućnosti gurnuti malo u kožu s palcem.

Ako dinja nije zrela kad ste je kupili, možete ju ostaviti u kuhinji nekoliko dana. Ali ne perite ju u tom trenutku - pričekajte dok ne budete spremna za rezanje kako bi pranje vanjske površine smanjilo šansu za rast bakterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Zdravstvene prednosti dinje

Dinja nije dobro proučavani plod sam po sebi. Većina istraživanja o zdravstvenim blagodatima dinje usredotočena je na ukupni prehrambeni unos voća i povrća u cjelini, ili su istraživanja proučavala dijete bogate specifičnim hranjivim tvarima ili biljnim spojevima pronađenima u tim plodovima, kao što su karotenoidi, kalij ili vitamin C. Time je teško donijeti čvrste zaključke o jedinstvenim zdravstvenim prednostima dinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antioksidativna snaga

Bogat je izvor vitamina A i C koji su oboje antioksidansi. Antioksidansi mogu imati zaštitne učinke neutralizacijom slobodnih radikala koji mogu oštetiti DNK u stanicama i poticati kroničnu upalu u tijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodni radikali uzrokuju oštećenja stanica i poremećaje koji mogu pridonijeti bolesti. Antioksidansi poput vitamina A i C mogu pomoći u sprečavanju stanja poput raka, bolesti srca i artritisa.

Zdravlje srca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje dokazi da je prehrana bogata voćem i povrćem povezana s smanjenim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara, a također može smanjiti krvni tlak.

Zdravlje očiju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uključivanje više voća i povrća u vašu prehranu može zadržati oči zdravima i pomoći u sprečavanju katarakta i makularne degeneracije, dva zajednička problema vezana za dob.

Probava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlakna i voda u dinji mogu pomoći probavi i pomažu u sprečavanju konstipacije, kada su uključeni u dio prehrane s visokim vlaknima, poput prehrane bogate voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo