Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Slatki otrov

Mračna strana bijele čokolade

Stručnjaci upozoravaju da se bijela čokolada teže vari od crne jer sadrži 20 posto kakao maslaca, a oko 14 posto sastava čini suha mliječna masa.

Image
Foto: foodimentary.com
I.H./ 16.10.2013. u 12:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Proizvođači bijele čokolade umjesto kakao maslaca koriste biljne masti pa bijela čokolada ne može poslužiti ni kao najlošija zamjena.

"Bijela čokolada je slatki otrov koji ne osigurava neophodne vitamine i minerale i nema apsolutno nikakvu energetsku i hranjivu vrijednost, već isključivo kalorijsku. Za razliku od smeđe čokolade, u bijeloj nema teobromina koji se dobija iz kakao drveta, a djeluje stimulativno na organizam ako se konzumira u umjerenim količinama", rekao je primarijus Ljubomir Pfaf.

Stručnjaci upozoravaju da se bijela čokolada teže vari od crne jer sadrži 20 posto kakao maslaca, a oko 14 posto sastava čini suha mliječna masa.

"Riječ 'čokolada' u takozvanoj bijeloj čokoladi uvijek je bila pod znakom pitanja, jer ona u sebi nema kakao, što je osnovni sastojak smeđe čokolade. To uglavnom bude mješavina maslaca ili nekih drugih masti, s dosta šećera i vještačkih emulgatora kojima se postiže okus", objašnjava nutricionistica Milka Raičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
I.H./ 16.10.2013. u 12:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba