Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
'umijeće jednostavnog življenja'

Mudrost s istoka: Nemojte se previše zaokupiti mišljenjem drugih

Poznati zen-budistički redovnik Shunmyo Masuno u knjizi 'Umijeće jednostavnog življenja' oslanja se na drevnu japansku mudrost

Image
Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 8.2.2020. u 7:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

​Knjiga "Umijeće jednostavnog življenja" u izdanju V.B.Z.-a donosi 100 jasnih i praktičnih metoda za svaki dan pokazuje kako na jednostavan način primijeniti samu bit zena. Uredno složite cipele kad ih izujete, to će unijeti red u vaše misli; sklopite ruke u gassho položaj i ublažit ćete svoj bijes ili razdražljivost; ako pokušate urediti svoj mali vrt, čak i na prozorskoj dasci, stvorit ćete mjesto na koje vaše misli mogu pobjeći; naučite duboko izdahnuti iz trbuha i to će vam otkloniti negativne emocije; vježbajte pet minuta zazen tijekom pauze za ručak i osjećat ćete se osvježeno. Uz ovu knjigu naučit ćemo i pronaći vrijeme kad ne mislimo ništa jer to je prvi korak da naučimo živjeti u sadašnjem trenutku i spoznamo svoje. Donosimo vam priče iz ove knjige. 

Nemojte se previše zaokupiti mišljenjem drugih;  nemojte gajiti predrasude; nemojte biti sitničavi

Međuljudski odnosi mogu biti komplicirani. Bez obzira na to koliko se trudite, teško je biti otvoren prema svima. Čak se ni redovnici u zen-hramu ne slažu uvijek.

Nema potrebi govoriti si: »Nastojat ću mu se umiliti« ili: »Pokušat ću ga bolje upoznati.« Ideja da biste se s nekim trebali slagati ili sprijateljiti se samo će vas omesti. Previše će vas zaokupiti ideja o tome kako se želite nekome svidjeti. To samo stvara napetost.

Nemojte se time zaokupljati; nemojte gajiti predrasude i nemojte biti sitničavi. Zašto se ne biste oslobodili beznačajnih vezanosti i bili ležerniji? Ne savjetujem vam da pokušate biti nepopularni, ali nemojte previše nastojati da se svima svidite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kad cvijet procvjeta, leptir ga sam od sebe pronađe. Kad stabla procvjetaju, ptice se same od sebe okupljaju na granama, a kad se lišće sasuši i opadne, ptice se razbježe. Odnosi među ljudima nisu puno drugačiji.

Image
Foto: Promo
Image
Promo

(Foto: Promo)

Upravo se čita

Image
JEDNOSTAVNO OČARAVA

U 'Miriše na ljubav' glumi Serkanovu i Edinu kćer: Evo tko je preslatka sedmogodišnja Maya Basol

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
muškarci, pripazite

Neugodan miris penisa: Koji su najčešći razlozi i kako ga se riješiti

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba