Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
savjet liječnika

Muškarci s proširenom prostatom trebali bi smanjiti unos tekućine

Proširena prostata može otežavati lučenje mokraće jer povećani tlak pritišće mokraćnu cijev koja prenosi urin iz mokraćnog mjehura u penis

Image
Foto: Thinkstock
Hina/ 30.1.2018. u 14:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon 50. godine mnogi muškarci prisiljeni su često i hitno mokriti, za što je kriva proširena prostata, što se naziva benigna hiperplazija prostate (BHP), no ako su simptomi blagi, tegobi je moguće doskočiti smanjenim unosom tekućine, preporučuju stručnjaci. 

Oko 1,5 litre tekućine na dan - i ništa više od toga, bit će preporučena količna unosa tekućine, navodi Njemački Institut za kvalitetu i učinkovitost zdravstene skrbi (IQWIG).

Da bi izbjegli buđenje noću radi odlaska na zahod, muškarcima se preporučuje da ne piju nikakvu tekućinu sat do dva prije odlaska na počinak. To se osobito odnosi na unos tekućina koje sadrže kofein ili alkohol jer imaju diuretička svojstva. 

BHP može otežavati lučenje mokraće jer povećani tlak pritišće uretru, mokraćnu cijev koja prenosi urin iz mokraćnog mjehura u penis. Ako tegobe otežavaju kvalitetu života ili se zakompliciraju pa se razvije infekcija urinarnog trakta zato što se ne uspijeva potpuno isprazniti mjehur, muškarci bi se trebali obratiti obiteljskom liječniku ili urologu koji će im propisati terapiju lijekovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Oko sedam od deset muškaraca koji se obrate liječniku zbog problema proširene prostate odlučuje se za takvu terapiju, navodi IQWIG. 

Pročitajte još:

Upravo se čita

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Hina/ 30.1.2018. u 14:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba