baby blues

Nije ni tatama lako: i muškarci pate od postporođajne depresije

Ako ste mislili da samo žene mogu patiti od postporođajne depresije, prevarili ste se. I muškarci su u opasnosti

Image
Foto: www.profimedia.hr
Život i stil/ 28.11.2018. u 11:30

Postporođajnu depresiju kod žena izazivaju hormonalne promjene kroz koje prolazi tijekom trudnoće i nakon poroda, dok je kod muškaraca uzrok izvanjski.

Mladi tate postaju depresivni zbog manjka sna i poremećene dnevne rutine nakon dolaska prinove u obitelj, kaže Sara Rosenquist, klinička psihologinja.

Simptomi muške postporođajne depresije uključuju nervozu, gubitak kilograma ili pak gomilanje kilograma, probleme s koncentracijom te izbivanje iz kuće jer ne znaju kako se nositi s novom ulogom.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Novopečeni očevi nerijetko osjećaju nepovezanost s bebom i partnericom što još više pojačava simptome postporođajne depresije. Oko deset posto muškaraca osjeća simptome postporođajne depresije, dok ih 18 posto pati od anksioznosti, pokazalo je istraživanje provedeno u SAD-u. 

Postporođajna depresija i anksioznost u očeva mogu negativno utjecati na odnose u obitelji te na zdravlje majke i djeteta. Ovi psihološki poremećaji kod 2,3 posto, od 3,500 ispitanih muškaraca, se javljaju dok im je partnerica još trudna i traju otprilike dok dijete ne napuni devet mjeseci.

Upravo se čita

Image
potresne snimke

Objavljene audiosnimke Matijanićevih poziva: 'Ako za pet dana budete i dalje imali fibru i teže disali, dođite'

Kao što podrška treba majkama, isto tako treba i mladim očevim koji imaju osjećaj da nakon što dobiju dijete moraju još više raditi na poslu kako bi mu osigurali budućnos,a trebaju pomoći i partnerici kod kuće. Nerijetko, zbog prevelikog pritiska i nesnalaženja u novim okolnostima, mentalno pucaju. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 28.11.2018. u 11:30

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što može biti

Primijetili ste krv u stolici? Ovo je 11 mogućih uzroka rektalnog krvarenja

Više s weba