Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imate li koji?

Niste sigurni jeste li trudni? Ovo je 15 najčešćih simptoma trudnoće

Zaokružili smo najčešće simptome trudnoće kako biste vidjeli je li vrijeme za test na trudnoću

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 18.9.2018. u 7:31
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

1. Natečene i nježne grudi

Bol u grudima je jedan od najčešćih znakova trudnoće. Rano u trudnoći grudi će ispuniti i promijeniti oblik, kako se pripremaju za proizvodnju mlijeka. Grudi mogu postati vrlo nježne i osjetljive kao rezultat. 

2. Tamne areole

Za mnoge žene, hormoni mogu uzrokovati tamne areole, krugove oko bradavica, proširiti ih i potamniti tijekom trudnoće. To se događa dok se tijelo priprema za dojenje.

3. Lagano krvarenje

Oko pet do deset dana nakon začeća, neke žene primjećuju svjetlo točkasto krvarenje, kad se embrij 'sadi' u maternicu. Dakle, ako ste ovog mjeseca imali laganu menstruaciju, možda postoji mogućnost da ste trudni.

4. Učestalo mokrenje ili zatvor

Kada ste trudni, uterus izravno pritišće mjehur koji vodi do češćeg mokrenja. Dodatne crijevne promjene također mogu uzrokovati opstipaciju. Naravno, što više beba raste, to više uterus pritišće mjehur i druge organe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

5. Umor

Osjećaj umora je čest znak trudnoće (potrebno je mnogo energije za stvaranje djeteta!). Zapravo, umor je često jedan od prvih znakova trudnoće. Ako ste trudni, vjerojatno ćete se početi osjećati manje umornom oko 12. tjedna, kada se placenta potpuno formira.

6. Mučnina

Mučnina je jedan od najčešćih simptoma trudnoće. To je uzrokovano povećanjem razine hormona (oko 80 posto žena doživljava "jutarnju mučninu" tijekom prvih 3 mjeseca trudnoće). Za mnoge, ova mučnina nije nužno ograničena samo na jutra - neki to osjećaju cijeli dan. 

Upravo se čita

Image
'ne voli samo žene već i novac'

Prava sapunica u Sikirevcima, a u glavnoj ulozi župnik: 'Sumnjao sam da se moja supruga dopisuje s nekim...'

7. Osjetljivost na miris

Ne, mirisi u tramvaju ili autobusu nisu u vašoj glavi: mnoge žene imaju pojačani osjećaj mirisa tijekom trudnoće. Ovaj simptom je jedan od najčešćih ranih znakova da biste mogli biti trudni. 

8. Povišena bazalna temperatura

Ako pratite svoju bazalnu temperaturu, pozitivan znak trudnoće je povećanje od oko jednog stupnja koji traje duže od dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

9. Nedostatak menstruacije

Najočitiji pokazatelj trudnoće je propuštena menstruacija, ali  ne znači uvijek da je beba na putu. Stres, prehrana ili nepravilni život i stres također mogu biti krivci

10. Neobična glad ili neobične želje

Trudna tijela naporno rade da dijete naraste i trebaju oko 300 dodatnih kalorija dnevno. Neke žene žude za hranom koju nikada ne bi željele jesti, dok druge jednostavno cijeli dan osjećaju glad.

11. Glavobolja

Učestalost glavobolja može se povećati s trudnoćom. 

12. Promjene raspoloženja

Mnoge žene doživljavaju emocionalne promjene raspoloženja tijekom trudnoće. Prirodno je proći kroz različite emocije dok se hormoni podešavaju i tijelo se mijenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

13. Osjećaj slabosti ili vrtoglavice

Hormoni koji se mijenjaju, u kombinaciji sa srcem koje brže pušta više krvi kroz tijelo, mogu uzrokovati da se krvni tlak postupno smanji tijekom trudnoće. Posljedica toga je da mnoge žene doživljavaju vrtoglavicu ili slabosti.

14. Metalni okus u ustima

Neke žene se žale na neobičan "metalni" okus u ustima tijekom trudnoće. Iako ne postoji znanstveno objašnjenje za ovaj simptom, za neke to može trajati tijekom cijele trudnoće.

15. Živopisni snovi 

Snovi tijekom trudnoće često su intezivniji. Dakle, ako su vaši snovi postali dramatičniji, to bi mogao biti znak trudnoće. 

Pročitajte naš vodič Trudnoća po tjednima

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 18.9.2018. u 7:31
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Disciplina bez vrištanja

Kako odgojiti dijete bez vikanja: kad obećanja, moljenje i prijetnje ne 'pale'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba