Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
diže ili ne diže?

Nova saznanja o visokom krvnom tlaku i soli

Sol zapravo ne izaziva žeđ, već potiče gubitak kilograma mijenjajući ukupne energetske potrebe tijela

Image
Foto: Pixabay
Život i stil/ 23.1.2020. u 8:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Visoki krvni tlak veliki je zdravstveni problem suvremenog čovjeka. Povećava rizik od srčanog i moždanog udara, a s obzirom da nerijetko nema simptoma nazivamo ga tihim ubojicom. Liječnici savjetuju smanjiti udio soli u prehrani jer utječe na krvni tlak tako što stvara žeđ i traži veći unos tekućine, no najnovija studija donosi drugačija saznanja. 

Sol zapravo ne izaziva žeđ, već potiče gubitak kilograma mijenjajući ukupne energetske potrebe tijela. Znanstvenici su otkrili da smanjenje unosa natrija u odraslih s povišenim krvnim tlakom ili hipertenzijom smanjuje žeđ, volumen urina i krvni tlak, ali ne utječe na potrebe metaboličke energije.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Ovi rezultati podržavaju tradicionalno shvaćanje da je smanjenje unosa natrija presudno za upravljanje hipertenzijom - osporavajući nedavna istraživanja. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Hypertension. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znanstvenici su otkrili da, iako smanjeni unos natrija nije utjecao na količinu energije potrebne za održavanje stabilne težine, smanjio je žeđ sudionika. Nadalje, volumen urina je bio ili nepromijenjen ili manji uz smanjeni unos natrija.

Ovi rezultati sugeriraju da kod odraslih s povišenim krvnim tlakom ili hipertenzijom manji unos natrija smanjuje žeđ, volumen urina (i vjerojatno unos tekućine) i krvni tlak. Do tih promjena došlo je bez promjene količine energije potrebne za održavanje tjelesne težine. 

Upravo se čita

Image
PET SPOJEVA TJEDNO

Monika odabrala najmlađeg Matea, a kući poslala Gorana: 'Trebaš više vjerovati u sebe, super si dečko'

"Naša studija naglašava važnost smanjenog unosa soli u svrhu snižavanja krvnog tlaka. Javnozdravstvene preporuke usmjerene na smanjenje soli trebaju i dalje biti na snazi bez straha da će ovakva praksa pridonijeti debljanju", kaže za portal Medical X Press voditelj studje Stephen Juraschek. 

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što može biti

Primijetili ste krv u stolici? Ovo je 11 mogućih uzroka rektalnog krvarenja

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba