'zacimetite' život / Odavna nije samo za kolače: zdravstvene dobrobiti cimeta

Image
Foto: Pixabay

Opojan miris i intenzivan okus kao da govore koliko jako djelovanje na zdravlje ima ovaj začin

1.2.2019.
11:01
Pixabay
VOYO logo


Cimet je posljednjih godina doživio svojevrsnu renesansu. Dok se ovaj dalekoistočni začin nekada dodavao samo u kolače i bio neizostavan sastojak pite s jabukama i božićnih slastica, danas se njegov utjecaj proširio na slana jela, ali i izvan kulinarskih sfera. Koristi se kao lijek i u kozmetici. 

Dvije vrste cimeta

Ovaj začin dobivamo od unutarnje kore drveta cimeta i razlikujemo dvije vrste - kasijski i cejlonski cimet. Kasijski se proizvodi u Kini, Vijetnamu i Indoneziji, jeftiniji je i prodavaniji, no i lošiji kvalitetom te poguban za zdravlje ako se koristi u većim količinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cejlonski cimet dolazi sa Šri Lanke, iz Indije, Madagaskara, Brazila i Kariba. Kasijski cimet poznat je i pod nazivom kineski cimet, sadrži kumarin, spoj otrovan za jetra i bubrege.

Kobna doza kumarina za čovjeka je 275 mg po kilogramu tjelesne mase. Naravno, nemoguće je pojesti toliko cimeta odjednom, no ako odlučite koristiti ovaj začin na svakodnevnoj bazi, cejlonski cimet je puno bolji izbor, jer obiluje hranjivim tvarima i antioksidansima, a sadrži jako malu dozu kumarina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay
Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Zdravstevne dobrobiti cimeta

Istraživanja su pokazala da cimet pomaže kod raznih bolesti - od kardiovaskularnih do dijabetesa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Cimet je antioksidativna bomba

Previše slobodnih radikala vodi do oksidativnog stresa u tijelu, a takvo stanje do brojnih ozbiljnih bolesti (različitih vrsta tumora, kardiovaskularnih i neuroloških bolesti) i bržeg starenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cimet sadrži jake antioksidanse zbog čega je uvršten u kategoriju superhrane. Istraživanja su pokazala da antioksidansi iz cimeta imaju antiupalni učinak koji igra veliku ulogu u očuvanju zdravlja.

2. Cimet snižava razinu šećera u krvi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ovog svojstva cimet se preporučuje dijabetičarima. Bioflavonoid  proantocijanidin koji se nalazi u cimetu pomaže regulirati razinu šećera u krvi, usporava razgradnju ugljikohidrata u probavnom sustavu što pomaže regulirati prodor glukoze u krv. 

3. Cimet snižava kolesterol i krvni tlak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija cimeta može sniziti razinu lošeg kolesterola te na taj način čuvati srce i krvne žile. 

Studije provedene na životinjama pokazale su da cimet snižava krvni tlak. No, s obzirom da još nema istraživanja na ljudima, ne može se sa sigurnošću govoriti o utjecaju cimeta na krvni tlak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Cimet ima antikancerogeno djelovanje

Studija provedena na laboratorijskim miševima koji su imali rak crijeva pokazala je da cimet aktivira enzime u crijevima koji sprječavaju daljnje širenje raka. Istraživanje još nije provedeno na ljudima, no je na uzorku rakom zahvaćenog crijeva te je dalo obećavajuće rezultate. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo