Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
puni vitamina

Orašasti plodovi odlični su za zdravlje, a ovih 6 su najbolji

Dobre vijesti? Svi su orašasti plodovi su zdravi. Puni su dobrih masnoća i pružaju obilje vitamina i minerala poput magnezija, kalija, bakra, cinka

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 5.11.2019. u 7:35
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Oni su savršeni: orašasti plodovi su hrskavi, lako se pakiraju i odlična su grickalica, a super su ukusni. U kombinaciji s čokoladom postaju još bolji. Ali kada je riječ o kvaliteti, nisu svi orašasti plodovi jednaki. Nutricionistkinja Malena Perdomo objasnila je za portal MyRecipes koji orašasti plodovi imaju više dobrobiti za naše zdravlje. 

Dobre vijesti? Svi su orašasti plodovi su zdravi. "Prepuni su dobrih masnoća (mononezasićene i polinezasićene) i pružaju obilje vitamina i minerala. Folnu kiselinu, vitamin E, vitamin B6 i minerale poput magnezija, kalija, bakra, cinka, selena i fosfora", kaže Perdomo te dodaje da sadrže proteine i vlakna.

"Kao nutricionistkinja, preporučujem grickanje različitih orašastih plodova kako biste unijeli sve hranjive tvari", objasnila je dalje te navela koji su najzdraviji.

Bademi

Bademi sadrže puno zdravih mononezasićenih masti i imaju veću količinu vlakana od ostalih orašastih plodova. Bademi također imaju najviše vitamina E i bjelančevina od svih orašastih stabala. Ta kombinacija vlakana, dobrih masnoća i bjelančevina dokazano vas može održati sitima dulje vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: Thinkstockphotos.com
Image
Thinkstockphotos.com

(Foto: Thinkstockphotos.com)

Pistacije

Ovaj plod sadrži najviše kalija, ali i vitamina B6. Također su orašasti plodovi s najviše vlakana. Pistacije mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i viška kilograma.

Upravo se čita

Image
OD PONEDJELJKA DO PETKA U 20.15 SATI

Vrijeme je za delicije iz Karlovačke županije! Uslast!

Orasi

Orasi su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina. Također poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava, snižavaju kolesterol i krvni tlak. Pored toga, orasi mogu pomoći i kod smanjenja upala.

Indijski oraščić

Sadrže željezo i cink, a oboje su važni za održavanje imunološkog sustava. Također su izvrstan izvor bakra i magnezija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Lješnjaci

Izvrstan su izvor vitamina E i puni su proteina, također sadrže i folate koji su jako važni u trudnoći. 

Orasi pekan

Sadrže vlakna, ali su i bogati mononezasićenim mastima. Nekoliko istraživanja pokazalo je da ova vrsta oraha može smanjiti i loš kolesterol.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što možete napraviti

Postoji li prirodni lijek za ciste na dojkama?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba