Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
požuri polako

Pet malih promjena životnih navika koje mogu imati veliki pozitivan učinak na zdravlje

Skloni ste zadavati si velike ciljeve s najboljom namjerom da ih ostvarite, ali kada krenete u realizaciju, stvari zapnu? Imamo rješenje

Image
Foto: Pixabay
Život i stil/ 28.1.2019. u 13:48
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Puno mudrije je početi život mijenjati nečim naoko "nevažnim". Ovih pet malih promjena mogle bi biti odličan prvi korak za puno veće stvari u životu. Samo nemojte krenuti sa svih pet odjednom.

1. Vježbajte 20 minuta dnevno 

Zaboravite što su vas učili treneri. Ne morate odrađivati postojeće treninge i ispunjavati norme, nego slušajte sebe. Ako želite početi trčati, evo odličnog savjeta trenerice trčanja Meghan Stevenson.

"Svoj trkački put samo počela prije 15 godina - hodanjem. Prvo sam hodala 20 minuta da bih nakon nekog vremena hodala 90 minuta. Kada mi je dosadilo hodanje, počela sam trčati. Danas trčim maratone", kaže Stevenson. Važno je da uživate u onome što radite jer će vam to biti veliki motiv da ustrajete.

2. Smanjite pušenje za cigaretu dnevno

Većina pušača pokušala je prestati pušiti barem jednom u životu, a nerijetko i više puta. Cedrina L. Calder, liječnica koja radi s pušacima na odvikavanju od cigareta ima rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Odvikavajte se postepeno i polako. Počnite s jednom cigaretom, a kada vam ona više ne bude nedostajala, odrecite se dvije pa tri sve dok ne prestanete pušiti", kaže Calder. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Upravo se čita

Image
SVAKA ČAST

Željka Mateša je nova zvijezda TikToka! Za RTL.hr kaže: 'Na ovo su me potaknuli kupci u trgovini'

3. Pojedite voćku više

Umjesto da se ograničavate u hrani, povećajte unos voća i povrća. Stavite na vidljivo mjesto jabuku ili bananu i kada osjetite glad prvo pojedite voćku.  S vremenom ćete početi osjećati potrebu za voćem, a manje potrebu za nezdravom hranom.

4. Smanjite za jedno piće tjedno

"Za žene, previše alkohola je tri na dan ili svaki dan po jedno,a za muškarce 14 pića na tjedan", objašnjava voditeljica Centra za odvikavanje od alkohola u New Jerseyu Indra Cidambi i savjetuje da, bez obzira koliko pili, ako želite usvojiti zdravu naviku smanjite za jedno piće tjedno. Naravno, oni koji ne piju, nemaju što smanjiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

5. Spavajte 30 minuta dulje

Trebalo bi spavati najmanje sedam, a najviše devet sati na noć. Ako spavate manje od sedam sati pokušajte odlaziti u krevet pola sata ranije. Iako ne izgleda puno, pola sata više sna čini veliku razliku. Nakon tjedan dana počet ćete se osjećati puno bolje.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
probavni sustav

Možete li jesti jaja nakon uklanjanja žučne vrećice?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba