Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
pripreme za ljeto

Pogreške koje usporavaju vaš metabolizam, a možete ih lako ukloniti

Ubrzajte svoj metabolizam i sagorite puno više kalorija izbjegavajući ove navike u svakodnevnom životu

Image
Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 10.5.2019. u 11:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Održavanje metabolizma je ključno za gubitak kilograma i održavanje težine. Međutim, nekoliko uobičajenih pogrešaka u načinu života može usporiti vaš metabolizam i otežati gubitak kilograma. Izbjegavanje tih pogrešaka u svakodnevnom životu može smanjiti nakupljanje kilograma u budućnosti.

1. Unos prevelikog broja kalorija

Konzumiranje prevelikog broja kalorija može uzrokovati značajno usporavanje metabolizma. Iako je unos manjeg broja kalorija potreban za gubitak kalorija, može biti kontraproduktivno ako je kalorijski unos prenizak. Ako drastično smanjite unos kalorija, vaše tijelo osjeća da mu nedostaje hrane i smanjuje brzinu kojom sagorijeva kalorije.

Ako želite izgubiti kilograme ograničenjem kalorija, ne ograničavajte unos kalorija previše ili predugo. Prekomjerno smanjivanje kalorija na duži period može otežati gubitak kilograma, ali i održavanje težine.

Image
pripreme za ljeto

Vježbajte s Monikom Imerović: Uz ove vježbe vrlo brzo ćete imati ravan trbuh

Image
pripreme za ljeto

Vježbajte s Monikom Imerović: Uz ove vježbe vrlo brzo ćete imati ravan trbuh

2. Izbjegavanje proteina

Unos dovoljne količine proteina izuzetno je važan za postizanje i održavanje tjelesne težine. Osim što vam pomaže da se osjećate sito, unos proteina može značajno povećati brzinu kojom vaše tijelo sagorijeva kalorije. Štoviše, istraživanja pokazuju da konzumiranje bjelančevina povećava ubrzavanje metabolizama za oko 20-30 posto u usporedbi s ugljikohidratima i mastima

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iako se brzina metabolizma neizbježno usporava tijekom gubitka težine i nastavlja biti sporiji tijekom održavanja težine, dokazi ukazuju na to da veći unos proteina može smanjiti taj učinak.

3. Sjedilački način života

Ovakav način života može dovesti do značajnog smanjenja kalorija koje svakodnevno trošite. Puno ljudi vodi život koji uključuje sjedenje na poslu, što može imati negativne učinke na metabolizam i cjelokupno zdravlje. Vježbanje i bavljenje sportom može imati veliki utjecaj na broj kalorija koji trošite, ali i promjene u svakodnevnim navikama mogu imati utjecaj na broj kalorija. Češće hodanje stepenicama, šetnje, redovito dizanje od stola tijekom rada. 

Upravo se čita

Image
INTERVJU ZA RTL.HR

Hana Sokač iz 'Života na vagi' o nevjerojatnoj transformaciji: 'Promijenila sam baš sve, kroz tijelo gradim zdravlje'

4. Nedovoljno kvalitetnog sna

Spavanje je izuzetno važno za dobro zdravlje. Nedovoljno spavanja povećava rizik od niza bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes i depresiju. Nekoliko istraživanja otkrilo je da neadekvatan san također može usporiti vaše metabolizam i povećati vjerojatnost dobivanja na težini.

5. Slatki sokovi i gazirana pića

Pića puna šećera su štetna za zdravlje. Visoka potrošnja povezana je s raznim bolestima, uključujući dijabetes i pretilost. Često konzumiranje zaslađenih pića može usporiti vaš metabolizam. Također različita istraživanja pokazuju da prekomjerna potrošnja fruktoze potiče povećano skladištenje masti u trbuhu i jetri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

6. Izbjegavanje treninga snage

Vježbanje snage je odlična strategija da izbjegnete usporavanje metabolizma. Pokazalo se da trening snage povećava brzinu metabolizma kod zdravih ljudi, kao i kod onih koji imaju bolesti srca ili su pretili. Čini se da čak i minimalni treninzi snage povećavaju potrošnju energije.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon, ne prije

Bolne grudi nakon menstruacije: koji su mogući razlozi

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba