Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
dilema

Pomaže li hodanje nakon jela u skidanju kilograma?

Jesti pa sjesti ili jesti pa obuti tenisice? Odlučimo li se nekim čudom za ovo drugo treba pripaziti na nekoliko detalja

Image
Foto: Pexels
Život i stil/ 30.7.2019. u 12:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon finog, obilnog ručka najljepše je zavaliti se na kauč i malo vegetirati. Za ništa drugo i nismo sposobni, zar ne? Kad se sve sile u tijelu usredotoče na želudac i probavljanje hrane jedino što možemo je predati se. No, dijetetičarka Erin Coates iz Klinike Cleveland savjetuje nešto potpuno suprotno. Kaže, najbolje što možemo učiniti nakon jela je prošetati se. 

"Svakom dodatnom minutom hoda sagorjevamo kalorije, a i hodanje nakon jela pomaže tijelu da probavi hranu i smanjuje vjerojatnost za pojavu refluksa", kaže Coates za portal Popsugar. To nisu svi benefiti koje će naš organizam osjetiti zamijenimo li kauč tenisicama.

Studija provedena 2013., objavljena u znanstvenom časopisu Diabetes Care pokazala je da 15-minutno hodanje na traci (nakon jela) snižava razinu šećera u krvi kod osoba koje imaju povišen rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. 

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

No, važno je i reći da isključivo šetanje nakon obroka neće rezultirati velikim gubitkom kilograma. Trebalo bi hodati umjereno ili lagano barem pola sata i tako triput tjedno, dva do tri puta tjedno raditi vježbe snage koje će potaknuti izgradnju mišića, a to će pak ubrzati metabolizam i učiniti da se kalorije tope i kada mirujemo.

Osim toga, bitno je i pravilno se hraniti te postići kalorijski deficiti (unos kalorija mora biti manji od potrošnje). Sada već možemo govoriti o učinkovitom mršavljenju, a ako zadržimo zdrave navike, zadržat će se i postignuta željena težina. 

Upravo se čita

Image
MILIJUNSKI IZNOSI

Tvrtka majke uhićenog direktora INA-e otkupila dugove Dalekovoda. Kasnije ih preprodala za gotovo dvostruko višu cijenu

Dijetetičarka upozorava da ne treba prebrzo hodati nakon jela jer će izostati učinak i opteretit ćemo probavu. "Intenzivni trening učinit će da umjesto u želudac i probavni sustav krv ode u mišiće, zbog čega će probava patiti", kaže Coates

"Ako nemate probavnih problema, u šetnju možete odmah nakon jela, a ako imate pričekajte 15 do 20 minuta ili pola sata, osobito ako ste jeli proteine jer im treba dulje da se probave", savjetuje dijetetičarka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Život i stil/ 30.7.2019. u 12:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
nutritivna bomba

Znate li da se jede i koštica avokada? Izuzetno je zdrava, a evo kako je možete pripremiti

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba