Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Stvar odgoja

Djeca školske dobi već imaju nesvjesne predrasude: nisu urođene, nego naučene

Djeca školske dobi već imaju predrasude o svojim vršnjacima koji su pretili, a da to ni ne znaju

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 30.6.2017. u 11:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Djeca školske dobi već imaju predrasude o svojim vršnjacima koji su pretili, a da to ni ne znaju, otkrila je nova studija. Kako bi izmjerili razinu predrasuda kod djece, istraživači su im pokazali fotografije djece koja su mršava i djece s prekomjerenom tjelesnom težinom. 

Otkrili su da su dejca pokazala više predrasuda prema djeci s prekomjerenom tjelesnom težinom nego prema mršavijima. 

Nejasno je odakle ove predrasude potječu, ali su prijašnja istraživanja o rasnim predrasudama kod djece pokazala da nesvjesne predrasude nisu urođene, rekla je jedna od autorica studije dr. Eliana Perrin, profesorica pedijatrije s University of North Carolina. Drugim riječima, te predrasude su naučene

Sad je pitanje kako te vrste predrasuda utječu na ponašanje

Više od 100 djece, u dobi od 9 do 11 godina, bila su uključena u studiju koja je objavljena 23. lipnja u časopisu Pediatrics. Svakom djetetu je pokazano devet uparenih fotografija, ali jedna po jedna. Uparene su slike djece iste dobi, rase i spola, ali na jednoj je bilo mršavo dijete, a na drugoj pretilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon što su djeca pogledala svaku pojedinu sliku od tih devet parova, istraživači su im pokazali slike besmislenih uzoraka zvanih fraktala (geometrijskih objekata koji daju jednaku razinu detalja neovisno o razlučivosti koju koristimo) i zamolili ih da se usredotoče na te slike. Prethodna istraživanja pokazala su da je prikazivanje ljudskih fotografija pojedinaca praćeno slikama fraktala, valjani način mjerenja implicitnih pristranosti i predrasuda.

Djecu su tada zamolili da ocjene svaki fraktalnu sliku kao 'lošu' ili 'dobru'. Otkrili su da je 64 posto djece ocjenilo fraktale koje su vidjeli iza fotografija mršave djece kao dobru, a 59 posto koje su vidjeli poslije djece s prekomjerenom tjelesnom težinom kao loše.

Upravo se čita

Image
STELIO SIMCICH

'Zvao sam druge da pomognu, no mislili su na svoje g***ce. Da je netko uskočio, čovjek bi danas bio živ...'

Djeca su bila otprilike 5 posto pristranija prema djeci s prekomjernom tjelesnom težinom na fotografijama od mršave djece, rekli su istraživači, što je tako mladu dob visoka razina predrasuda. Sad je pitanje kako te vrste predrasuda utječu na ponašanje djece prema njihovim vršnjacima.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

 ​Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 30.6.2017. u 11:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba